2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hõségnapok igen, csapadék kevésbéForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-11 10:46:36
A kertészeti és kapás kultúrák, valamint az évelõk igényelnek gondos vízpótlást. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Folyamatos, intenzív felmelegedés jellemezte az elmúlt hét idõjárását. A meteorológiai nyár elsõ dekádjában 2-3 hõségnap is elõfordult, csapadékból viszont kevés hullott.
Hûvösen indult

Mérsékelten meleg idõvel indult június hónapunk, harmadikáig jellemzõen 20-25 fok között alakult a napi csúcshõmérséklet Kelet-Magyarországon, az éjszakák pedig hûvösek voltak. Különösen a Nyírség mélyebben fekvõ, szélvédett területein süllyedt erõsen a hõmérséklet a hajnali órákra, akár 3-5 °C közé.

A leghidegebbet Nyírbátorban mértük harmadikán virradóra, 3,9 fokkal. Az erõteljes melegedésnek köszönhetõen a hét végére éjjelente sem volt már hidegebb 12-14 foknál, nappal pedig kifejezetten nyári értékeket jegyezhettünk fel. Június 9-ig 5-6 nyári nap (25 fok feletti csúcsértékkel), valamint 2-3 hõségnap (30 fokot meghaladó csúcsértékkel) volt a jellemzõ térségünkre.

A legmelegebbet a pünkösdi ünnepeken mértük, a kánikulai melegben sokfelé emelkedett 32-33 fokig a hõmérõ higanyszála, miközben alacsony, mindössze 30-35%-os volt a légnedvesség. A légszárazság fokozta a napi párolgást, melynek értéke a legmelegebb napokon az 5-6 mm-t is elérte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!