2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A Kúria döntésére vár a kormány a devizahitelek rendezéséhezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-11 11:37:31
Címkék: Bihari hírek
Többféle javaslattal készül a kormány a Kúria jogegységi döntésére a devizahitelek ügyében - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv P8 címû mûsorában. Varga Mihály azt mondta: a határozat megszületése után a kormány a lehetõ legrövidebb idõn belül meghozza a saját döntését a devizahitelek kivezetésérõl. A Kúria június 16.-án hozhat határozatot a devizahitelek ügyében, a többi között arról, hogy a bankok jogosan hárították-e át az árfolyamkockázatot az ügyfelekre.

„A magyar kormány kész arra, hogy a devizahiteleket kivezesse a magyar pénzintézeti termékek közül” – mondta Varga Mihály.

A Kúria elnöke június 16-ra hívta össze a Polgári Kollégium jogegységi tanácsát, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos, még függõben lévõ kérdéseket megválaszolják.

A bírák megvizsgálják, tisztességtelen-e a deviza alapú hitelszerzõdésnél az, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, illetve tisztességtelen-e az, ha a bank tévesen adott tájékoztatást az árfolyamkockázatról. A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e.

A jogegységi döntéséhez lökést adott a kúriának a kedden született ítélete az árfolyamrésrõl. A testület érvénytelenek mondta ki az arra vonatkozó pontokat egy hitelszerzõdésben. Ennek értelmében Kásler Árpáddal szemben tisztességtelenül járt el az OTP Bank.

Kásler Árpád még 2008-ban egy gyulai ingatlanra vett fel jelzálog alapú devizahitelt. Azért indított pert, mert a bank eltérõ árfolyamon számolt. A hitel folyósításakor a vételi, a törlesztéskor pedig az eladási árfolyamot használták, vagyis mindig azt, amelyik elõnytelenebb volt az ügyfél számára.

A Kúria ítélete egyelõre csak a Kásler-ügyre vonatkozik, de egy hét múlva általánosságban, vagyis minden devizahitelesre vonatkozóan is döntés születhet. Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetõje arra utalt, hogy a határozat hasonló lehet a mostanihoz. „Nyilvánvalóan, ha egy szaktanácsnak ez volt az álláspontja, akkor nagy valószínûséggel ez lesz a kollégium álláspontja, de ezt jogilag megjósolni nem lehet” – mondta.

Varga Mihály szerint a Kásler-ügyben hozott döntése alapján a Kúria sokkal könnyebben meghozhatja a jogegységi határozatát a devizahitelekrõl. A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, ma már a bankoknak is érdeke, hogy megszabaduljanak - ahogy fogalmazott - ettõl a problémahalmaztól. „Vegyünk egy nagy levegõt, és üljünk le, próbáljuk megtalálni azt a megoldást, ami a Kúria döntése után alkalmazható lesz. Én például kedden már a bankszövetség munkatársaival találkozom. Egyeztetünk, meghallgatjuk õket. Nyílván Készülünk arra a döntésre, amit a Kúria hozni fog. Többféle variációval, hogy minél gyorsabban ez a kormánydöntés megszülethessen” – mondta a miniszter.

Varga Mihály az ellenzéki kritikára reagálva azt mondta, a kormány nem húzta az idõt a devizahitelek ügyében. A tárcavezetõ hangsúlyozta: az árfolyamgátnak, a végtörlesztésnek, valamint a nemzeti eszközkezelõnek köszönhetõen jelentõsen csökkent a devizahitelesek száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!