2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szijjártó a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerûsítésérõl tárgyalt PekingbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-12 07:53:19
A hozzávetõleg 3 milliárd dolláros beruházást kínai hitel segítheti. A kínai, a magyar és a szerb kormány közös bizottsága elsõ ülésén már megállapodások is születtek.

Kétvágányú vasúti pálya épül Budapest és Belgrád között, amelyen a vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak; a beruházás elõzetes megvalósíthatósági terve június végére készül el, amely tartalmazni fogja a hozzávetõleg 3 milliárd dolláros beruházáshoz szükséges kínai hitel feltételeire vonatkozó javaslatokat - tájékoztatta a vasútvonal felújítását elõkészítõ, a kínai, a magyar és a szerb kormány közös bizottságának elsõ, pekingi ülésén született megállapodásokról Fülöp Judit, Szijjártó Péter sajtófõnöke.

Tavaly novemberben a kínai, a magyar és a szerb miniszterelnök abban állapodott meg, hogy kínai hitel segítségével újítják fel a magyar és a szerb fõváros közötti vasútvonalat. A magyar kormány delegációját vezetõ Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelõs kormánybiztos elmondta: megállapodtak abban, hogy a jelenlegi vasútvonal helyett egy kétvágányú pálya épül, melyen a vonatok a 350 kilométeres távolságot mintegy 3,5 óra alatt tehetik majd meg. A magyar kormány a teherforgalom jelentõs bõvülésére számít, tekintettel arra, hogy a kínaiak ezen a vonalon juttatnák Nyugat-Európába a görögországi kikötõkbe érkezõ kínai árut.

Megállapodás született arról is, hogy az elõzetes megvalósíthatósági terv június végére készül el, mely tartalmazni fogja a hozzávetõleg 3 milliárd dolláros beruházáshoz nyújtandó kínai hitel feltételeire vonatkozó javaslatokat. Szijjártó Péter az ülésen kezdeményezte, hogy háromoldalú kormányközi megállapodás rögzítse a beruházás részleteit.

A kormánybiztos a nap folyamán megbeszélést folytatott Vang Csao kínai külügyminiszter-helyettessel. A találkozón megállapodás született a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulójának közös megünneplésérõl. Egyetértés volt abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden eddiginél jobban alakulnak, aminek bizonyítéka, hogy a kereskedelmi forgalom 10 év alatt hatszorosára növekedett (7,2 milliárd dollár).

A magyar export tavaly megdöntötte minden idõk rekordját, 10 százalékos növekedéssel elérte a 2 milliárd dollárt. Szijjártó Péter világossá tette: Magyarország továbbra is vezetõ szerepet kíván játszani a Kína-Kelet-Közép-Európa együttmûködés fejlesztésében, ezért is hoztuk létre az együttmûködés elsõ regionális központját Budapesten.

A kormánybiztos találkozott a Bank of China vezetõivel, akik elmondták, hogy mindenben egyetértésre jutottak a Magyar Nemzeti Bankkal, így hamarosan létrehozzák közép-európai regionális központjukat Budapesten, melynek nagy szerepet szánnak a kínai fizetõeszköz világkereskedelembeli elterjesztésében.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott a Kínai Légügyi Hatóság vezetõivel is a két ország közötti közvetlen légi járat helyreállításáról. A Magyarországra látogató kínai turisták száma megduplázódott az elmúlt négy évben és meghaladta a 75 ezret. Ezért egyeztetések indulnak a kínai légitársaságokkal a Budapest-Peking légi járat újraindításának feltételeirõl.

A kormánybiztos elõadást tartott az érdeklõdõ kínai befektetõk elõtt és világossá tette, hogy a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek köszönhetõen Magyarország a kínai vállalatok európai mûködésének regionális központja lehet. Kínai cégek immár 3 milliárd eurót fektettek be Magyarországon, mely a közeljövõben tovább növekedhet, hiszen a kormánybiztos a nap folyamán a Wanhua elnökével további magyarországi beruházásokról egyeztetett, melyek nyomán a BorsodChem tovább erõsítheti vezetõ pozícióját az európai vegyipar területén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!