2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Elemzõk: A vártnál jobban nõhet a magyar gazdaságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-12 08:35:42
Címkék: Bihari hírek, gdp
Javul Közép-Európa gazdasági növekedésének minõsége és dinamikája is - állapították meg a térség második fél évi kilátásairól hétfõn összeállított prognózisukban londoni pénzügyi elemzõk, javítva a magyar és a cseh gazdaságra adott növekedési elõrejelzéseiket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzõi szerint a közép-európai EU-régióban erõsödõ lendületû növekedés várható a következõ negyedévekben, és a növekedésen belül egyre kiegyensúlyozottabbá válik a belsõ és a külsõ kereslet szerepe. A ház szerint az idei elsõ negyedévi térségi GDP-adatok arra vallanak, hogy ez a minõségi átalakulás már jelentõsen elõrehaladt, és a korábban vártnál is gyorsabban zajlik.

Mindezek alapján a Morgan Stanley londoni elemzõi az eddigi 2,4 százalékról 2,9 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat, 2015-re pedig az eddigi 2 százalék helyett 2,4 százalékos GDP-pluszt várnak Magyarországon.

A cég az általa eddig várt 2,1 százalékról 2,6 százalékra emelte a cseh gazdaság idei növekedésére szóló elõrejelzést, és fenntartotta a 2015-re érvényes, szintén 2,6 százalékos növekedést valószínûsítõ becslését.

Lengyelországban a Morgan Stanley közgazdászai az idén 3,6 százalékos, jövõre 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak; ezek változatlan elõrejelzések.

A cég elemzõi közölték, hogy elõrejelzési modelljük a következõ két évre a trendnövekedés feletti növekedési ütemeket jelez a közép- és kelet-európai gazdaságokban, vagyis magasabb tartós növekedést annál, amelyet a térség gazdaságai elvileg még inflációs kockázat nélkül potenciálisan elérhetnek.

A Morgan Stanley szakértõi megállapítják ugyanakkor, hogy a régió inflációs kilátásai ennek ellenére jelentõsen kedvezõbbek a ház által az év elején vártnál, elsõsorban az olyan volatilis összetevõk miatt, mint az élelmiszerek és az energiahordozók.

Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar gazdaság lendületes kilábalása mellett is a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát. A Morgan Stanley elemzõi szerint az MNB az idei harmadik negyedév végére éri el ezt a kamatmélypontot, és 2015 végéig is csak 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát.

Más nagy londoni házak legutóbbi elõrejelzéseikben hasonló mértékû további enyhítést valószínûsítettek az MNB részérõl, tekintettel a magyar gazdaság inflációs környezetére.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzõi új, felülvizsgált elõrejelzésükben közölték, hogy eddig 2,30 százalékos alapkamaton várták az MNB enyhítési ciklusának végét, de most már 2,00 százalékon valószínûsítik a kamatmélypontot.

Módosított elõrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az alacsony inflációs, sõt deflációt idézõ környezet az MNB-t akár a forint valamelyes további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendõ annak a kockázatát, hogy deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének elemzõi legutóbbi felülvizsgált prognózisukban szintén felidézték, hogy a ház nemrég a 2,30 százalékos alapkamat eléréséig terjesztette ki az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát, a cég szerint azonban most már ezt az elõrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az MNB alapkamata egészen a 2,00 százalékos szintig terjedõ sávban mozoghat lefelé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!