2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Vigyázat: jön a mustgáz-veszélyForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-08 14:17:30
Hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét.

Évente körülbelül 40-50 olyan esethez hívják itthon a tûzoltókat, amikor mustgáz miatt került veszélybe valaki - az így bajbajutottak körülbelül felén már nem tudnak segíteni.

 

A szüret egyes helyeken már megkezdõdött, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság ennek kapcsán hívja fel a figyelmet a mustgáz veszélyeire.

A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegõnél nehezebb gáz.

Gyakori a természetben, a levegõ állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedésekor - például a must forrásakor - keletkezik. A cukor elbomlik, etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz lesz belõle. Körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegõ, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyûlik, és a levegõt kiszorítja. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár meg is halhat.

A túl sok szén-dioxid mérgezõ: hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. A bajt megelõzni megfelelõ szellõzés kialakításával lehet. Segít, ha a hordókat megfelelõen nagy térben helyezik el, hogy a gáz ne tudjon könnyen felhalmozódni, vagy érdemes gázérzékelõt felszerelni.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy évente 40-50 hasonló esethez hívják a tûzoltókat. A legegyszerûbb megelõzés a régi népi praktika, a gyertyás módszer. A mustot tartalmazó hordók helyét, például a pincét, égõ gyertyával érdemes megközelíteni. Ha a térdmagasságban tartott gyertya elalszik, akkor ott feltehetõen nagy koncentrációban mustgáz van jelen. Ekkor a helyiséget azonnal el kell hagyni.

A segítõk is bajba kerülhetnek: senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen õ is rosszul lehet, ha nincs rajta légzõkészülék. Minél hamarabb hívni kell a tûzoltókat, mert csak õk tudják szakszerûen, légzõkészülékben kimenteni a bajbajutottakat. Azonnal értesíteni kell a mentõket is - tette hozzá Szentes György.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!