2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Árvák pénze - hova lesz így?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-08 14:39:04
Eddig ezt a pénzt a gyermek nagykorúvá válásáig félre kellett tenni, hogy amikor a fiatal elhagyja az intézetet, legyen némi tõkéje az önálló élete megkezdéséhez.

Jövõre a gyermekvédelmi gondoskodásban élõ gyermekek után járó családi pótlék ötven százalékát az intézmények elkölthetik – sajtóértesülések szerint ezt tartalmazza a kormány jövõ évre szóló költségvetési tervezete.

Eddig ezt a pénzt a gyermek nagykorúvá válásáig félre kellett tenni, hogy amikor a fiatal elhagyja az intézetet, legyen némi tõkéje az önálló élete megkezdéséhez. „Ma is lehetõség van arra, hogy ha a gyerek olyan dolgot kér (például laptopot, kerékpárt, stb.), amire szüksége van, de az intézmény költségvetésébõl nem telik rá, akkor gyámhivatali engedéllyel az elkülönített családi pótlékból megvegyük neki" – mondta el Farkas Ágnes, a debreceni Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója.

Noha õ még nem hallott errõl a kormányzati elképzelésrõl, azt mondja, nem biztos, hogy így jelentõs összeg takarítható meg.

– Ha a gyerek 14 ezer 800 forint családi pótlékot kap havonta, akkor az elkölthetõ összeg ugye 7 ezer 400, éves szinten 88 ezer 800 forint. Ezzel szemben egy gyerek ellátása évente nagyjából egymillió forintba kerül – mondta a szakember, aki szerint a nagykorúvá vált fiatal érdeke ezzel nem sérül, hiszen a neki járó otthonteremtési támogatást az állam a törvényben elõírt összegre kiegészíti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!