2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Véradások szombatonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-14 17:55:27
Országszerte véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) június 14-én, a véradók világnapján, és ekkor hirdetik ki a felsõoktatási véradóverseny gyõzteseit is a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szombaton országszerte 15 helyszínen szervez véradásokat, egyebek mellett a Budapesti Corvinus Egyetemen 11 és 16 óra között. További helyszínek és idõpontok a www.veradas.hu valamint az www.ovsz.hu oldalon érhetõek el. A véradáshoz szükséges a TAJ-kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány is.

A 8. Országos Felsõoktatási Véradóversenyre - amelynek célja, hogy minél több fiatal váljon véradóvá - 38 egyetem és fõiskola nevezett. A verseny a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott, és kategóriánként az az intézmény nyert, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanévben. A nyertes intézményeknek Jákó Kinga, az OVSZ fõigazgatója adja át szombaton a Vérellátó Szolgálat által felajánlott 500-500 ezer forintos díjakat - közölte a Magyar Vöröskereszt pénteken az MTI-vel.

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) idén az Adj vért annak, aki életet ad! szlogent fogalmazta meg a véradók világnapja üzenetéül. A két világszervezet a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövõdmények általi elhalálozásokra hívja fel a figyelmet. Közleményük szerint naponta mintegy 800 nõ hal meg a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos szövõdményekben világszerte. Szinte minden ilyen haláleset a fejlõdõ országokban történik: az esetek több mint fele a szubszaharai Afrikában fordul elõ, csaknem egyharmada pedig Dél-Ázsiában. A gyermekágyi halál kockázata a 15 év alatti serdülõ lányok között a legmagasabb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14. a véradók világnapja, amely egyben Karl Landsteiner, az ABO vércsoportrendszer felfedezõjének születésnapja is. Ezen a napon köszönetet mondanak a rendszeres véradóknak, felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítanak, hogy rendszeresen adjon vért.

A véradók világnapját négy nagy szervezet közösen támogatja: a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC), a Nemzetközi Véradószövetség (IFDBO) és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (ISBT).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!