2022. szeptember 26. Hétfő, Jusztina.
 
A szúnyogok által terjesztett szívférgesség elleni védekezésre figyelmeztet az állatorvosForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-15 11:39:21
Komoly megbetegedést, egyes esetekben a kutya elhullását is okozhatja a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, ezért is fontos a vérszívók elleni védekezés a házi kedvencek esetében is.

A betegséget okozó fonálféreg, miután bekerül a kutyába, a szív felé haladva a szív környéki erekben telepszik meg, és keringési elégtelenséget, légzési nehézségeket okoz – mondta el Farkas Róbert, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar parazitológia tanszékének vezetõje az MTI-nek. Kezelési mód létezik a betegségre, azonban ez elég költséges, így érdemes már a szúnyogcsípés ellen védekezni, valamint idõközönként vérvizsgálatot végeztetni az állatnál – tette hozzá.

Farkas Róbert elmondta, az állatorvosok többsége is az utóbbi években szembesült azzal, hogy a szívférgességgel számolni kell Magyarországon, és a rendelõkben a szûrõvizsgálatok alkalmával egyre gyakoribb a pozitív egyedek megjelenésének aránya.

A szívférgesség országos elõfordulásával kell ma már számolni – jegyezte meg az egyetemi tanár.

Ha a kutyába már bekerült a féreg, annak kifejlõdését megakadályozó kezelések is léteznek, amelyek a lárvákat pusztítják el – ismertette Farkas Róbert.

Az állatorvos megjegyezte, a szívféreg lárvája a fertõzött szúnyog csípésével az emberbe is átkerülhet, azonban a féreg felnõtt alakja nem fejlõdik ki az emberi szervezetben, de a lárva a csípési helytõl az ember tüdejébe is eljuthat.

A szúnyogok ellen májustól szeptemberig kell a kutyákat védeni. A vadászgörények és a macskák esetében is hasonló a helyzet, azzal a kivétellel, hogy a macskák szúnyogok elleni védelme egyelõre nem megoldott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!