2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az ÁSZ is hozzájárulna az államadósság csökkentéséhezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-15 12:42:17
Ezért elsõsorban olyan szervezeteket ellenõriz, amelyek tevékenysége a mutató alakulása szempontjából jelentõs - mondta Domokos László elnök egy konferencián.

Az államadósság-mutató mérséklésének középtávú perspektívái címmel rendezett konferencián Domokos László ismertette, hogy az ÁSZ ellenõrzési és feladatterveinek összeállításakor prioritásként tekint az államadósság mérséklésére, és elsõsorban olyan szervezeteket ellenõriz, amelyek tevékenysége a mutató alakulása szempontjából jelentõs.

Példaként említette az önkormányzatok pénzügyi helyzetének ellenõrzését, a többségi állami és önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok ellenõrzését is, valamint az Államadósság Kezelõ Központ, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az EU támogatások felhasználásában közremûködõ, azt ellenõrzõ szervezetek ellenõrzését is. Hozzátette, hogy az ÁSZ elsõsorban teljesítményértékelési és szabályszerûségi vizsgálatokon keresztül ellenõrizheti azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a versenyképesség javításához.

Domokos László elõadásában rámutatott, hogy a közpénzek eredményes és gazdaságos felhasználása hozzájárul a GDP növekedéséhez is, például az oktatásra vagy a munkahelyteremtésre költött adóforintokon keresztül. Az ÁSZ eddig is végzett ellenõrzést olyan területeken, amelyek számottevõ hatással vannak a GDP alakulására, ezek közül a szakképzést, a közhasznú foglalkoztatást, az utak karbantartását és a vidékfejlesztési programok ellenõrzését emelte ki az ÁSZ elnöke.

Domokos László kijelentette, hogy nem csak elméletileg létezik pozitív összefüggés egy nemzetgazdaság versenyképessége és a foglalkoztatás színvonala között. A vállalkozásbarát szabályozási környezet, a munkaerõ minõsége, az infrastruktúra állapota, az innovációs lánc kiépítettsége mind a versenyképesség olyan tényezõi, amelyek nagymértékben függnek a kormányzati tevékenység minõségétõl és eredményességétõl – fogalmazott az elnök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!