2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
A jegeslegjobb tippek hõség ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-15 13:37:29
A hõségben a fõ veszély a túlhevülés, íme, néhány tipp, amivel elviselhetõbbé tehetjük a forró napokat. A kellemes meleg idõnek egyébként vannak pozitív élettani hatásai is.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vizsgálatai szerint az elsõ nyári hõséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet, ilyenkor növekszik a legjobban a hõségre visszavezethetõ halálozás, elsõsorban a szív- és érrendszeri betegségek miatt.

Ennek oka, hogy nagy hõségben még az egészséges embernek is lemegy a vérnyomása, magas vérnyomással szenvedõknél pedig a hõség még fel is erõsíti a vérnyomáscsökkentõ szerek hatását, aminek az eredménye szédülés, rosszullét, gyengeség, émelygés és szívritmuszavar lehet. Aki nem iszik eleget, annál a hõség elleni fokozott verejtékezés következtében a vér be is sûrûsödhet, ami elõsegíti a vérrögképzõdést, a vérrögök pedig az ereket elzárva szívinfarktushoz, stroke-hoz, embóliához vezethetnek.

A szervezet hõszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erõnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés befolyásolja. Hõhullám idején bizonyítottan nõ a koraszülés kockázata is, így a várandósok számára is fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.

A kedd után szerdán is derült lesz az ég, emiatt nagyon erõs lesz az UV-B sugárzás. 11 és 15 óra között érdemes kerülni a tûzõ napsütést, vagy csak világos ruházatban, széles karimájú kalapot viselve tartózkodni a napon. A napszemüveg és a fényvédõ krém is ajánlott. Ilyen erõs napsütésben védelem nélkül a normál bõrtípusúak már 15-20 perc alatt leéghetnek, vagyis a kialakult bõrpír még 24 óra elteltével után is látható marad.
Felejtsük el a jéghideg italokat!

A hõségben a legfontosabb a túlhevülés megakadályozása. Ennek egyik módja a bõséges folyadékfogyasztás, legalább napi 2,5-3 liter elfogyasztása. A legjobb szomjoltók az ásványvizek, az édesítetlen teák és a vízzel hígított gyümölcslevek, mint például az almafröccs vagy a paradicsomlé, a kefir és a joghurt.

Kerüljük azonban a jéghideg italokat, egyrészt azért, mert könnyen gyomorpanaszokat okozhatnak, másrészt azért, mert szervezetünknek csak pluszmunkát jelent, hogy a jéghideg italt a megfelelõ hõmérsékletre melegítse. A hõségben kerüljük a kávét – még akkor is, ha különösen bágyadtnak érezzük magunkat a nagy melegben – és az alkoholt, ugyanis mindkettõ vízhajtó hatású.

Azt, hogy iszunk-e eleget, megmutatja a vizeletünk színe: ideális esetben a vizelet világossárga, ha viszont valaki kevés folyadékot fogyaszt, sötét árnyalatú lesz: minél kevesebbet iszunk, annál sötétebb.
Felesleges a törülközõ

A test hûtésének legideálisabb módja a napi többszöri fürdõzés vagy zuhany, de nem a jéghideg víz az ideális megoldás. Ha ugyanis a víz túl hideg, a nagy hõmérséklet-különbség tovább terheli a szervezetet, ráadásul egy idõ után bekapcsolódik a szervezet fûtõprogramja, és csak még jobban izzadunk. A forró napokon ezért a langyos vagy enyhén hûvös zuhany a legjobb megoldás.

Aki a munkahelyén fõ, és nincs lehetõsége óránként beállni a langyos víz alá, tegye hideg víz alá a csuklóját, könyökhajlatát, illetve frissítse fel az arcát, nyakát minél gyakrabban.

A hûtõhatás tartósabb, ha a tusolás, mosdás után nem töröljük tökéletesen szárazra magunkat, a párolgó víz ugyanis szintén hût.
Napszúrás esetén is hûtsük magunkat, de ne jéggel!

Ha mégsem sikerült elkerülni a napszúrást, miután árnyékba vonultunk, hûtsük magunkat nedves törülközõvel és egy kellemesen hideg itallal. Most is fontos, hogy ne jégpakolást tegyünk a nyakunkra, fejünkre, illetve ne jéghideg itallal kezeljük magunkat, mert a nagy hõmérséklet-különbség ilyenkor is csak pluszterhet ró a keringési rendszerünkre.
A hõségben elnehezülnek a lábak

Aki nem tud aludni a hõségben, annak segíthet a lefekvés elõtti langyos zuhany, és ahogy már ajánlottuk, hanyagoljuk ilyenkor is az alapos törülközést. Mivel éjszakánként akár fél liter izzadság is termelõdhet, nem felesleges a könnyû, jól szellõzõ, jó nedvszívó (például pamut) hálóruha.

A hõségben sokan érzik lábukat nehéznek, fájdalmasnak, esetleg duzzadtnak. Ennek hátterében a keringés lelassulása áll. Segít, ha a lábunkat naponta több percre, vagy akár egész éjszakára felpolcoljuk.
A melegnek vannak pozitív hatásai is

A hétvégére az elõrejelzések szerint már megszûnik a hõség, nem a szervezetet megterhelõ idõ, hanem igazi kellemes nyári meleg vár ránk. Ilyenkor érdemes minél több idõt a szabadban tölteni, a nyárnak, a melegnek, a sok napsugárzásnak ugyanis számos pozitív hatása van.

A kutatások szerint önmagában a kellemes meleg már önmagában pozitívan hat a hangulatunkra, és ezt tovább fokozza, ha többet sétálunk, futunk, kertészkedünk, játszunk is a szabadban. A mozgás hatására nõ a szerotonin- és az endorfintermelés, erõsebbek a kognitív képességeink (nyitottabbak és éberebbek vagyunk), valamint a memóriánk is jobb ilyenkor. A jó idõ igazoltan enyhíti a depresszió tüneteit is, ám a kutatások szerint ahhoz, hogy a napsugárzás hangulatjavító hatását megtapasztaljuk, legalább napi 30 percet a szabadban kell tölteni.

Ugyancsak elõnyös, hogy a napfény éberebbé tesz bennünket, és ilyenkor jellemzõen korábban és könnyebben ébredünk. A több napfény hatására cirkadián ritmusunk újrahangolódik, aminek hatására bizonyos típusú alvászavarok enyhülhetnek. Alvásproblémákkal küzdõk számára különösen gyógyító hatású lehet néhány nap kempingezés.

Már önmagában a séta is pozitívan hat a keringésünkre, immunrendszerünkre, ha ezt ráadásul mezítláb, egyenetlen talajon tesszük, javul a járásbiztonságunk, egyensúlyérzékünk, erõsödnek a ritkán használt talpizmaink, szalagjaink, és a tartásunk is javul közben. Akár a hát- és derékfájás is megszûnhet a sok mezítlábazástól.

A nyár a D-vitamin-raktáraink feltöltésének ideje, ehhez csak annyit kell tennünk, hogy naponta sétálunk negyed órát pólóban, rövidnadrágban, azaz körülbelül testfelületünknek egyötödét megmutatjuk a napnak. A D-vitamin fontos a csontok egészségéhez, erõsíti az immunrendszert, és csökkenti többek között a magas vérnyomás, a depresszió, az emlõ-, a vastagbél- és a prosztatarák kockázatát is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!