2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Újabb túlélõ tippek a kánikulai napokraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-16 18:02:59
A hosszan tartó hõség nem csak a kisgyermekeknek és az idõs embereknek okozhat problémákat, hanem az egészséges emberi szervezetet is próbára teszi.

A kánikulában a következõ hatást válthatja ki a meleg, az arra érzékenyeknél: lassulnak a reflexek, hirtelen álmosság, fáradékonyság törhet rájuk. A meteorológusok sok hõségnapot jósolnak a nyárra, így lesz idõnk „begyakorolni” ezeket a túlélõ tippeket:

Hûtsük a lakásunkat úgy, hogy napközben az ablakokat csukva hagyjuk és használjuk a függönyöket vagy sötétítõket behúzva.

Kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket, mert ezek is melegítik az otthonunkat.

Ha túl száraznak érezzük a levegõt, hideg vízzel nedvesítsünk be pár törölközõt, és terítsük ki azokat a szobában – a felszabaduló pára hûti a szobát!

Ha sokáig tartózkodunk a napon - legfõképp a déli órákban - akkor okvetlenül kenjük be magunkat naptejjel. A napozókrém akár házi készítésû is lehet.

Kerüljük a megterhelõ fizikai munkát és lehetõleg ne tartózkodjunk a napon a legmelegebb órákban.

Igyunk sok folyadékot, mindig legyen nálunk 1 üveg tisztított víz. Kerüljük az alkoholt, a kávét és a magas cukortartalmú italokat, mert ezek vizet vonnak el a szervezettõl. A forró gyógytea is kiválóan hûsít: tökéletes választás a hibiszkusz, a zsálya, a kamilla vagy a menta! A frissen facsart, vitamindús gyümölcslevekrõl se feledkezz meg: ha izzadsz, nemcsak folyadékot, hanem sok-sok ásványi anyagot és nyomelemet is veszítesz, ezeket pedig pótolnod kell!

Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is fogyaszthatunk. A gyümölcsök túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90%-a vízbõl áll), így a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta.

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. A kalória- és zsiradékban dús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset. A napi étrendet pedig lehetõleg kalóriaszegény, könnyen emészthetõ ételekbõl állítsuk össze.

Zuhanyozzunk langyos vízben és használjuk vizes borogatást. Ha fürdünk, tegyünk néhány csepp borsmenta olajat a vízbe, ettõl garantált lesz a felfrissülés!

Szedjük elõ a világos, természetes alapanyagú bõ ruháinkat (pamut, lenvászon), és bátran viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget.

Autósok figyelem: a felforrósodott autókat szellõztessük ki indulás elõtt, a gyerekeket pedig még rövid idõre se hagyjuk a parkoló autóban!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!