2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
KSH: bõvült a vállalkozói szféra tavalyForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-17 10:10:03
Tavaly folytatódott a vállalkozói szféra bõvülése: december végén a regisztrált gazdasági szervezetek száma megközelítette az 1 millió 828 ezret, ami csaknem 22 ezres növekedés az elõzõ évihez képest, és közel 41 százalékkal több a 2005. évinél, a tavalyi bõvülés azonban kizárólag az önálló vállalkozók számának bõvülésébõl adódott, a vállalkozások 99,7 százaléka kisvállalkozás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 címû, most megjelent kiadványából.

A vállalkozások között továbbra is túlnyomó többségben vannak a 10 fõnél kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások, amelyek között csökken az alkalmazottal nem rendelkezõk aránya, miközben az 1–9 fõs társaságoké nõ. Alig 16 ezer vállalkozás rendelkezik 20 fõnél több alkalmazottal. A középvállalkozások aránya 0,3, a nagyvállalkozásoké mindössze 0,1 százalék Magyarországon.

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma tavaly 8,3 százalékkal 107 ezerre emelkedett, különösen az egyéni vállalkozó (+29 százalékkal ) és betéti társaság kategóriában, ami a dohányboltok létesítésével függ össze. A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot ugyanis egyéni vállalkozóként vagy olyan gazdasági társaság útján kell gyakorolni, amelyben legalább egy természetes személy, tag korlátlan felelõsséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért.

A frissen bejegyzett társas vállalkozások száma 2,2 százalékkal mérséklõdött 2012-höz képest.

A megszûnések számának 2011-ben és 2012-ben tapasztalt emelkedése 2013-ban megtorpant: 3,5 százalékkal kevesebb szervezetet vettek ki a nyilvántartásból, mint 2012-ben. Az egyéni vállalkozók közül 21 százalékkal kevesebben „zártak be” az elõzõ évihez képest, miközben a megszûnt társas vállalkozások száma továbbra is nõtt, egy év alatt 23 százalékkal. A társas vállalkozások körében a felszámolási eljárások száma is jelentõsen, 36 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint 2013-ban minden negyedik vállalkozás a mezõgazdaságban tevékenykedett. Az ágazati szerkezet ugyanakkor egyértelmûen tükrözi a szolgáltató szektor meghatározó szerepét. Hangsúlyos és egyre gyarapodó az ingatlanügyletek (13 százalék), a kereskedelem, gépjármûjavítás (12 százalék) és a szakmai,tudományos, mûszaki tevékenységek részesedése (10 százalék). A számszerû változásokat vizsgálva dinamikusan bõvült a mûvészeti, szórakoztató, szabadidõs tevékenységet és az oktatást végzõk köre, valamint jelentõsen megugrott az adminisztratív és szolgáltatást támogatók és az egyéb szolgáltatók száma is 2012-höz képest.

Ugyanakkor folytatódott a visszaesés a pénzügyi, biztosítási ágazatban és az építõiparban, és a korábbi évek bõvülõ tendenciája csökkenésbe fordult a szálláshely-szolgáltatók és vendéglátók esetében.

Az önálló vállalkozók az õstermelõi igazolványok 2008-as bevezetése óta a mezõgazdaságból hasítják ki a legnagyobb szeletet: 2013-ban a mezõgazdaságban tevékenykedõ szervezetek 97 százaléka az önálló vállalkozók közül került ki. Szerepvállalásuk emellett a pénzügyi, biztosítási tevékenység, az ingatlanügyletek és az oktatási ágazatokban is számottevõ, csaknem a társaságok négyötödét teszik ki.

A társas vállalkozások aránya a villamosenergia-,gáz, gõzellátás, légkondicionálás területén azonban csaknem 100 százalékos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!