2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Közelrõl veszélyes a kompakt fénycsõForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-09 14:53:04
Veszélyes lehet 30 centiméteren belül energiatakarékos kompakt fénycsövet használni lámpának...

Veszélyes lehet olvasó- vagy éjjeli lámpának energiatakarékos kompakt fénycsövet használni, mert magas sugárzása miatt közelrõl káros az egészségre. Harminc centiméteren túl azonban már a megengedett határértéken belül sugároznak ezek az izzók.

Magyar szakemberek megerõsítették a Krónikának a német épületbiológiai intézet megállapítását, hogy az energiatakarékos kompakt fénycsövek sugárzása a negyvenszeresét is elérheti annak, amennyit a számítógépeknél engedélyeznek. Abban azonban egyetértenek, hogy csak közelrõl veszélyes a fénycsõ.

Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet fõosztályvezetõje azt mondja, magas sugárzásuk miatt a kompakt izzók közelrõl valóban károsak lehetnek az egészségre, ezért olvasó- vagy éjjeli lámpának nem érdemes ilyeneket használni.
Míg ugyanis a hagyományos izzólámpák esetében egy 50 Hz-es elektromos tér keletkezik a lámpa körül, a kompakt fénycsöveknél egy ennél magasabb, kHz-es tartományba esõ rádiófrekvenciás sugárzás is fellép.

Baj van a kompakt fénycsövek fényével is, de a távolság növelésével itt is csökken a káros hatás. Problémát elsõsorban a kék fény okoz, ez ugyanis egyes érzékeny embereknél bõrpírt, allergiás reakciókat válthat ki. A szakember alternatívaként német kollégáihoz hasonlóan a halogénizzót javasolja, ennél ugyanis az elektromos tér mértéke sokkal kisebb, bár a kékfény-tartalom itt is gondot okozhat.

A fogyasztóvédelem addig nem foglalkozik a kompakt fénycsövek ügyével, amíg nem érkezik hozzá bejelentés az ügyben - mondta a Krónikának Kathy Attila szóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!