2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Áder aláírta a reklámadóról szóló törvénytForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-18 09:37:24
Aláírta Áder János köztársasági elnök a reklámadóról szóló törvényt, amelyet a múlt szerdán fogadott el az Országgyûlés - derül ki az Országgyûlés honlapjáról.

Az államfõ még hétfõn szignálta a törvényt, szövege kedd délutánig még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az Országgyûlés által a múlt szerdán elfogadott jogszabály értelmében a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után adót kell fizetniük a jövõben a médiavállalkozásoknak, kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók hasznosítóinak, az internetes reklámok közlõinek.

A jogszabály különbözõ adósávokban határozza meg a reklámbevételek adóját: félmilliárd forintos árbevételig 0 százalékos, 20 milliárd forint felett azonban már 40 százalékos adót kell fizetni.

A törvény, amely már 2014-re is megállapít adófizetési kötelezettséget, a kihirdetése utáni 31. napon lép hatályba.

Az adó alapja a médiaszolgáltatásban, a sajtótermékekben, a szabadtéri reklámhordozókon, jármûvön, nyomtatott anyagokon vagy ingatlanon, valamint az interneten közölt hirdetésekbõl származó árbevétel. Adót kell fizetni a saját célú, vagyis a saját termékre, megjelenésre vonatkozó reklámok után is, ennek alapja a közzététellel kapcsolatban felmerülõ költség.

A jogszabályt a Magyarországon letelepedett médiaszolgáltatókra kell alkalmazni, valamint azokra, amelyek napi mûsoridejük legalább felében magyar nyelvû mûsorokat sugároznak Magyarország területén. Vonatkozik a sajtótermékek kiadóira, szabadtéri reklámhordozókat hasznosítókra és az internetes reklámok közlõire is.

A reklámadó bevezetésérõl éles vita alakult ki, az érintett médiumok, egyes szakmai szervezetek és ellenzéki pártok tiltakoztak ellene.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a reklámszakma sem maradhat ki a méltányos közteherviselés elvének érvényesítésébõl. Nem kényszer van, hanem igazság van - ezt válaszolta a kormányfõ arra a kérdésre, hogy milyen gazdasági kényszer indokolta a reklámadó bevezetését.

Az RTL Klub ugyancsak pénteken levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, azt kérve az államfõtõl: ne írja alá a reklámadóról szóló törvényt, mert az szerinte sérti közösen vallott európai értékeinket, így elsõsorban a sajtószabadságot és a versenysemlegességet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!