2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
NFM: újabb területeken lehet szénhidrogén kitermelésre pályázniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-18 11:27:40
A nemzeti fejlesztési miniszter koncessziós pályázati felhívásokat tett közzé szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére Ebes, Nádudvar, Nagylengyel nyugati, Újléta, Okány keleti és nyugati területein, továbbá a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására Battonya területén – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a pályázati eljárásban bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet részt vehet. A jogi, pénzügyi, mûszaki és egyéb feltételeket és információkat tartalmazó pályázati kiírások az azonosító lap kitöltése mellett kiírásonként nettó százezer forint vételár befizetésével vásárolhatók meg. A dokumentációk a pályázat benyújtási határidejét megelõzõ napig, munkanapokon 8-14 óráig vehetõk át a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) ügyfélszolgálati irodájában.

Egy pályázó egy területre kizárólag egy pályázatot nyújthat be. A magyar nyelvû pályázatokat a kiírásban meghatározott módon, személyesen lehet benyújtani 10-12 óra között az MBFH ügyfélszolgálati irodájában szeptember 30-án Ebes, Nádudvar, Nagylengyel nyugat, október 1-jén Újléta, Okány keleti és nyugati területek, valamint szeptember 16-án Battonya esetében.

Az eredményes koncessziós pályázat benyújtásához a szénhidrogén kutatási területekre pályázóknak a nettó tízmillió forintos részvételi díj befizetésén túl nettó ötvenmillió forint pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidõ végéig. A geotermikus pályázat részvételi díja nettó egymillió-ötszázezer forint, a pályázati biztosíték összege nettó tizenötmillió forint – közölte a tárca.

A pályázatok elbírálása a benyújtási határidõt követõ 90 napon belül megtörténik. A koncessziós szerzõdések megkötésére az eredményhirdetéstõl számítva 60 nap áll rendelkezésre, a határidõt a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja. A geotermikus koncesszió idõtartama a szerzõdés hatályba lépésétõl számított 35 év, míg a szénhidrogén kutatási területeknél 20 év, amely mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti idõtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható.

A pályázati felhívások elérhetõek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu), a kormányzati portálon (www.kormany.hu) és az Európai Unió Hivatalos Lapjának C178, C180 és C182-es lapszámaiban (http://eur-lex.europa.eu/), továbbá megtalálhatóak két magyarországi országos napilapban is – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!