2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Tudományos együttmûködések KínávalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-18 12:44:00
Közös agrárkutatás-fejlesztési és innovációs, valamint oktatási program elindítását szorgalmazza a Kínai Agrártudományi Akadémia a Debreceni Egyetemmel.

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának legfontosabb kutatási eredményeit, ezen belül elsõsorban az egészséges élelmiszerhez, a növénytermeléshez kapcsolódó K+F és innovációs eredményeket mutatta be Nagy János rektorhelyettes Pekingben. A professzor a Kínai Agrártudományi Akadémia (Chinese Academy of Agricultural Sciences) meghívására látogatott az ázsiai fõvárosba június elején.

Lubiao Zhang, a Kínai Agrártudományi Akadémia professzora elismeréssel szólt a magyar kukoricatermesztés és fejlesztés tudományos értékérõl, valamint az innovációs eredmények gyakorlati hasznosításáról.

- Az akadémia képviselõi a kukorica kutatások számos területén tettek javaslatot együttmûködésre a Debreceni Egyetemmel. Ázsiai és európai szinten is egyedülállónak tartották azt a kukorica tudományos könyvet, melyet közösen szeretnénk megjelentetni – tájékoztatott Nagy János rektorhelyettes.

A tervek szerint a kínai kutatási eredményekrõl szóló fejezetet a Kínai Agrártudományi Akadémia Kukorica Kutató Intézete készíti el. A látogatáson Zhong-fu Sun professzor bemutatta az általuk fejlesztett nemzetközi színvonalú mezõgazdasági elõrejelzõ központot is. Javaslatot tett közös K+F+I program kidolgozására, melynek elõkészítésére – ez év õszére – meghívott 3 fõt a Debreceni Egyetemrõl. Zhai Yanning és Liu Rongle professzorok pedig közös oktatási programok kidolgozását, szorgalmazták. Szerzõdéskötést javasoltak PhD csereprogramokra, valamint 3, 6, 9 és 12 hónapos megpályázható ösztöndíjakat ajánlottak a Debreceni Egyetem hallgatói részére.

A pekingi magyar nagykövetségen a magyar-kínai tudományos együttmûködések eddigi eredményeirõl és a jövõbeni lehetõségekrõl tárgyaltak a részt vevõk. A tervek szerint augusztusban egy 12-15 fõs kínai delegáció érkezik Magyarországra, Debrecenbe. Az ázsiai vendégek fõként a magyar mezõgazdaság legfontosabb ágazatai, a növénytudomány, a növénytermesztés, az állattudomány, a takarmányozás és az állattenyésztés legújabb tudományos eredményeit és azok gyakorlati hasznosítását szeretnék megismerni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!