2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Korán kezdõdik idén az aratásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 09:24:27
A szokásosnál hamarabb kezdõdött az aratás. Az országban már több helyen elindult az õszi árpa betakarítása. Az elmúlt hetek kánikulai idõjárása felgyorsította az érés folyamatát. A gazdák felkészültek a munkára, de várhatóan sokuknak gondot okoz majd, hogy a jelenlegi felvásárlási árak nem fedezik az elõállítási költségeket.

Megfelelõ minõségû az õszi árpa, ezért az országban több helyen is a földekre vonultak a gazdák a kombájnokkal. Német Mihály kiskunlacházi gazdálkodó elmondta, az elmúlt hetek szörnyû nagy melege miatt idén sem várhatták meg Péter-Pál napját, az aratás hagyományos kezdetét. A kánikula után, mondhatni, megint kora érett lett az árpa – tette hozzá.

A gazdáknak most is, mint tavaly, a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a kereskedõk egyelõre viszonylag alacsony árat - 4 ezer forintot - kínálnak mázsánként még a minõségi terményért is. Ennél legalább ezer forinttal több kellene, hogy valamennyi hasznuk is legyen a gazdáknak az éves munka után.

Ráadásul aki nem tudja magtárba vinni a termést,az kénytelen már a tábla szélérõl eladni azt. A bértárolás ugyanis drága. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) ezért azt szeretné elérni, hogy a gazdák fogjanak össze és vegyék bérbe az állami gabonaraktárakat.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint ez az összefogás biztosítja, hogy a gazdák a gazdálkodáshoz szükséges anyagokat, eszközöket közösen szerezzék be, és így az áralku során nyilván lényegesen nagyobb elõnyökkel indulnának. Hozzátette: a közös tárolást követõen a gazdák együttesen vihetik piacra a terményt.

Várhatóan a búza betakarítása is napokon belül megkezdõdhet. Bár a rágcsálók az elmúlt hetekben komoly károkat okoztak, a Földmûvelésügyi Minisztériumban bizakodóan várják az aratást. Hivatalos terménybecslés egyelõre nincs, de 5 millió tonna kenyérnek való biztosan lesz. És ebbõl bõven juthat exportra is.

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkár szerint alapvetõen keresleti piac van a világban ezért optimista az eladások tekintetében.

A szaktárcánál úgy számolnak, hogy a mezõgazdaság, ezen belül is a szántóföldi növénytermesztés a tavalyihoz hasonlóan idén is jelentõsen hozzájárul majd a GDP növekedéséhez. Két héttel korábban indulhat a betakarítás

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!