2018. szeptember 26. Szerda, Jusztina.
 
Csökken a vadonélõ fácánállományForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-21 11:22:19
A hazai vadgazdálkodás legfontosabb apróvadmadara a fácán, vadonélõ állománya azonban negyedével csökkent az elmúlt két évtizedben.

A vadgazdálkodók az 1970-es évek óta nagy mennyiségû – éves szinten több százezer – fácánt nevelnek mesterséges körülmények között, és engednek ki késõbb a vadászterületekre. Ezek a madarak azonban gyakran nem rendelkeznek olyan ösztönökkel, mint a természetben nevelkedett társaik.

-A nevelések és a kibocsátások hatékonysága nem minden esetben felel meg a szakmai igényeknek, és ez gyakran kihat a vadon élõ állományokra is – hívta fel a figyelmet Szendrei László, a Debreceni Egyetem Mezõgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének adjunktusa.

A tanszéken az oktató vezetésével csaknem húsz éve folyik kutatás a tiszántúli fácángazdálkodásról, a vadonélõ madár, etológiájáról és állománydinamikájáról. A tanszéken kidolgozott gyûrûzési módszerrel az ország több területén is mérték a zárttéri körülmények között felnevelt és késõbb a vadászterületekre kiengedett fácánok mozgását, illetve azt, hogy közülük mennyien lesznek vadászatok áldozatai.

- A vizsgálatok eredményei rámutattak arra, hogy az intenzív módszerekkel, zárttéren felnevelt fácánok csak kis arányban alkalmasak a természetes állomány pótlására, mivel az õszi-téli vadászatokat túlélt fácántyúkok 70 százaléka nem költ, és így nem vezet csibét sem tavasszal – magyarázta a szakember.

Az utóbbi húsz évben egyre kevesebb vadásztársaság foglalkozik zárttéri fácán kibocsátással. Hajdú-Bihar megyében 65 százalékkal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 90 százalékkal csökkent a mesterségesen nevelt és kibocsátott fácán állomány, mert költséges. Ráadásul a vadászok gyakran nem tudnak annyi madarat visszavadászni, mint amennyit felneveltek.

Ráadásul a róka, illetve a tojásokra és csibékre veszélyt jelentõ vaddisznó elszaporodása miatt, a korábban fácánban gazdag területeken alig hallunk tavasszal dürgõ kakasokat. A szélsõséges idõjárás is hatással van a szaporulatra. Az extrém csapadékos idõszakokban eláznak a fészkek, vagy elmossa a csibéket a víz, aszályos idõben pedig gyakran szomjan halnak a kicsik. A szakember szerint ezért ilyenkor csökkenteni kellene a vadászható fácán mennyiségét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!