2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
FM: megkezdõdött az aratás az országbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-22 10:12:06
Megkezdõdött az aratás az országban; a gazdálkodók már minden megyében megkezdték az õszi árpa betakarítását – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára pénteken a fõvárosban az aratási koordinációs bizottság ülését követõen.

Czerván György elmondta, hogy a terméskilátások biztatóak. Mindez azt jelenti, hogy a belföldi ellátáshoz szükséges kenyérgabona- és takarmánygabona-mennyiség az idén is megterem Magyarországon, sõt még kivitelre is jut belõle.

Az õszi árpa vetésterületének – amely mintegy 208 ezer hektár – már mintegy negyedét (22 százalékát) – levágták a gazdálkodók az országban. Az eddigi adatok szerint a termékhozam hektáronként 4,2 tonna, de a szakemberek ennél magasabb, 4,4 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak e növényi kultúra esetében.

Összességében – a becslések alapján – a nyári kalászosgabona- és repcetermés várhatóan eléri az elõzõ évi jó termés szintjét, az elõzõ évek átlagához képest pedig jelentõsen nõ. Mindez fõként az õszi búza esetében jelent majd jelentõs export lehetõséget – mondta az államtitkár.

Czerván György kiemelte: az õszi búzát az idén mintegy 1,1 millió hektárról kell betakarítani. Az eddig learatott mennyiség ennél a kalászos gabonánál minimális. Az elõzetes becslések szerint az országban várhatóan az átlaghozam 4,6 tonna lesz hektáronként. Ez az elõzõ évi szinttel egyezik meg, az elõzõ öt év átlagához viszonyítva pedig 14 százalékkal nagyobb. Az enyhe tél és a májusi csapadék hatására a növényállomány állapota kiegyenlített és igen jó.

Viszont a májusi csapadékos idõjárás miatt a gazdáknak a gombabetegségekre jobban oda kellett figyelniük, például a sárga rozsdára. Emellett Békés, Baranya, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a mezei pocok kártétele okozott komoly gondot. Ez összesen mintegy 250 ezer hektárt érintett. A károk összesítése most folyik ezeken a területeken. Ennek ellenére õszi búzából összességében a szakemberek az idén mintegy 5 millió tonnára, vagy azt meghaladó mennyiségre számítanak. Ez gyakorlatilag megegyezik az elõzõ évi mennyiséggel, Így az idén az õszi búzánál mintegy 2,0-2,5 millió tonna árualap képzõdhet, ami igen kedvezõ – mondta az államtitkár.

Megemlítette még az õszi káposztarepcét, amelynek a vetésterülete 216 ezer hektár, és az aratása is megkezdõdött Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A terméskilátások ennél a növényi kultúránál is kedvezõek. Azzal lehet kalkulálni, hogy az átlagtermés hektáronként mintegy 2,7 tonnára rúg majd országosan. Ez szintén az elõzõ évi szint körül alakul, és az elõzõ öt év átlagát 12 százalékkal haladja meg.

A piaci helyzetrõl szólva Czerván György arról számolt be, hogy a búza ára a múlt év decemberétõl ez év áprilisáig emelkedett a világpiaci tendenciáknak megfelelõen. Világszinten jó termés várható az idén, így a záró készletek várhatóan emelkednek majd. Ez az árak csökkenését jelenti, ami jó a felhasználóknak – például az állattenyésztõknek, de kedvezõtlen a termelõknek. Czerván György azonban megjegyezte, hogy a magasabb hozamok ezt kompenzálják, vagyis az egy hektárra jutó hozamérték várhatóan nem csökken majd az elõzõ évhez képest.

Vancsura József, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke ehhez többek között azt tette hozzá: a termésbecslés reális. “Bár még sokat alszik kinn a földön a gabona” tette hozzá, jelezve, hogy a mostani becslés még változhat a körülmények hatására. A MTI kérdésére közölte: elõre láthatólag a nyári betakarítású szántóföldi növények esetében összesen és országosan mintegy 7 millió tonna termés várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!