2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tüskés barátunk, a szeder!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-22 11:32:18
Erdõkben bóklászók antioxidáns forrása lehet a málnához hasonló gyógynövény, a szeder, melynek rengeteg jótékony hatását ismerjük.

A szeder már az emberiség hajnalán is ismert és kedvelt növény volt, az ókorban például nem csak bogyói, hanem a gyógyhatásúnak vélt levelei miatt is termesztették. A görögök például köszvény ellen javallották fogyasztását. Termeszteni és értékesíteni azonban csak a XIX. századtól kezdték.

Váljék egészségünkre!

Nem is gondolnánk mi mindenre bír jótékony hatással ez a kis bogyó, pedig igazán kijár a tisztelet neki! Amellett, hogy védekezõképességünket erõsíti, rostjai révén elõsegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát.A szeder termése ezenkívül csökkenti a vércukorszintet, salaktalanít, és még torokfájás kezelésére is alkalmas. Kiemelkedõ mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.

Szedd magad!

Szinte bárhol - kereskedelmi forgalomban - meg tudjuk vásárolni a gyümölcsöt, azonban érdemes kirándulások alkalmával saját kezûleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretû vadon termõ fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának! Nagy víztartalma miatt azonban könnyen romlásnak indul, így hûtõszekrényben sem érdemes 2 napnál tovább tartani!

Tárolása kényes téma?

A szeder tárolását nagyon nehezen viseli, a frissen szedett szeder akár másnapra is veszíthet ízébõl, zamatából, ezért érdemes csak közvetlenül a felhasználás elõtt megmosni, illetve minél gyorsabban felhasználni! A málnához hasonlóan ez is könnyen fagyasztható, óvatos mosás után.

Mihez jó a szeder?

Felhasználása igen változatos, egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Készíthetünk belõle szederlevet, pikáns mártásokat húsokhoz, fõzhetünk belõle lekvárt önállóan, vagy málnával és eperrel összefõzve. Kiváló szörpöt lehet készíteni belõle, de süteményekben is átadja egyedi ízét. Íme egy hûsítõ szedres finomság:

Szedres pite

Hozzávalók

kb. 1 kg feketeszeder

fél liter tej

1 dl habtejszín

kristálycukor ízlés szerint

Elkészítés

A szedret gyümölcscentrifugán átpréseljük, elkeverjük a tejjel, tejszínnel, ízesítetjük ízlés szerinti cukorral! Tegyük 1-2 órára hûtõbe! Tálalásnál szép szeder szemekkel és tejszínhabrózsával díszítést készíthetünk! Gyönyörûséges színe van, az ízérõl nem is beszélve: selymes, simogató, habkönnyû élvezet!

Lehet bolondítani rumos ízesítésû barnacukorral is, érdemes kipróbálni!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!