2024. április 24. Szerda, György.
 
Közel hétezer pedagógus kap képzéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-24 08:52:54
November végéig közel hétezer pedagógus vesz részt az új típusú iskolai fizikai állapotfelméréshez kapcsolódó képzésen és a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) jóvoltából már csaknem az összes, több mint 3600 nappali rendszerû oktatási intézmény megkapta az ehhez szükséges ingyenes eszközcsomagot is.

A Magyar Diáksportszövetség MTI-hez hétfõn eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) az egészség szempontjából meghatározó értékeket mér (erõ, testösszetétel és tápláltság, állóképesség, vázizomzat-fejlettség, hajlékonyság), és elõre meghatározott fittségi értékekhez képest minõsíti a tanulók állapotát. Az 5. osztálytól elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fejlesztésre szorulnak-e vagy az egészségzónába tartoznak.

A mérési rendszernek köszönhetõen a pedagógusok, a szülõk és a diákok is évrõl évre nyomon követhetik a tanulók fittségi szintjének változását, s a felmérést végzõ testnevelõk ehhez képest tesznek javaslatot azokra a mozgásformákra, amelyek a fejlõdést segíthetik. Minden tanuló egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelést kap majd az állapotáról.

A Netfit nemcsak a tanulóknak, hanem a testnevelõknek is újdonság. Éppen ezért az MDSZ ingyenes, 30 órás akkreditált képzést szervezett a testnevelést oktató pedagógusoknak. Erre már közel hatezren jelentkeztek, s a tanév végéig négyezer-kétszázan sikeresen sajátították el az új módszertani alkalmazásokat. November végéig mintegy 6800 tanár végez a képzésen - olvasható a közleményben.

A Netfit-rendszerhez tartozik egy mérés-értékelési szoftver is, amelyet ugyancsak ingyen kapnak majd az intézmények. Ennek fejlesztése is a végéhez közeledik, jelenleg a fejlesztés a tesztelési szakaszban jár.

A kormány szándéka szerint az új mérési rendszer egységes használata a következõ tanévtõl lesz kötelezõ minden iskolában. A nemrégiben megjelent, a 2014/2015. tanév rendjérõl szóló rendelet szerint a következõ tanévben a kötelezõ mérési idõszak 2015. január 5. és 2015. május 27. közé esik - írták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!