2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gripenek fogtak el egy óriásgépet Magyarország légterébenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-25 10:13:32
Riasztották kedden délelõtt a magyar Gripeneket egy Airbus utasszállító gép miatt, amely az ország légterébe belépve nem vette fel a kapcsolatot a légi irányítással – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Kedden délelõtt nem sokkal fél 11 után a honvédség két Gripen vadászrepülõgépe elfogta és azonosította azt az Airbus 380-800-as típusú utasszállítót, amely nem teremtett kapcsolatot a magyar polgári légi irányítással – írta közleményében a honvédelmi tárca.

Az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett óriásgép 10 óra 22 perkor lépett be Magyarország légterébe Békéscsabánál. A repülési tervtõl nem tért el ugyan, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári légi irányítással.

Az éppen légi elfogási gyakorlaton lévõ magyar Gripenek a torrejoni NATO Egyesített Légimûveleti Központból érkezõ riasztást követõen azonnal az utasszállító mellé repült és felvette a kapcsolatot a pilótákkal, akik ezt követõen a szabályoknak megfelelõen kapcsolatba léptek a magyar polgári légtérirányítással. A bejelentkezést követõen az Airbus 10 óra 48 perckor elhagyta a magyar légteret.

A légiközlekedésre szigorú szabályok vonatkoznak, amelynek fontos eleme, hogy az országba való belépésnél és kilépésnél fel kell venni a pilótáknak a kapcsolatot a földi irányítással. Évente közel 500 ezer repülõgép halad át Magyarország légterén – tette hozzá a tárca.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!