2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Extrém mértékû szúnyoginvázió várhatóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-25 14:05:43
Elkezdõdött az országos szúnyogirtás. Ezen a héten a fõvárosban, valamint további 13 térségben lesz légi és földi permetezés, ha az idõ is engedi. A következõ hetekben országszerte 700 településen, összesen több mint 800 ezer hektárnyi területen végeznek irtást. A munkára másfél milliárd forintot biztosít a kormány.

Több száz liter permetezõszerrel töltik fel a szúnyogirtáshoz használt repülõket délelõtt a Farkashegyi repülõtéren. Az átalakított gépekben az ülések helyén egy hatalmas tartály van. A szárnyak alatt hat szórófej, ezekkel juttatják a permetezõanyagot a levegõbe. A következõ hetekben 700 településen összesen 820 ezer hektárnyi területen végeznek irtást az országban, és ahova kell, akár hatszor is visszamennek. Az akkor éppen a területen tartózkodó szúnyogokat tudjuk így elpusztítani. Amelyek külsõ területekrõl visszarepülnek, azok ismételten ott lesznek. Ezért van szükség újabb kezelésekre, mindenesetre hatása közvetlenül a gyérítés után fél-egy órával érezhetõ lesz – közölte Fekete Gábor, a SZEMP AIR Konzorcium projektvezetõje.

Az enyhe tél, az elmúlt hónapokban esett sok csapadék és a hirtelen jött felmelegedés miatt az idén extrém mértékû szúnyoginvázió várható. A kormány ezért másfél milliárd forintot különített el szúnyogirtásra, a mûveletek összehangolását pedig - csakúgy, mint tavaly - az önkormányzatok helyett a katasztrófavédelemre bízta. A szúnyoggyérítést elsõsorban az esti órákban végzik a szakemberek, hiszen a szúnyogok ilyenkor aktívak, a méhek pedig már visszatértek a kaptárba – mondta el Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság helyettes szóvivõje.

A permetezõszer az emberekre, a háziállatokra és a növényekre nem ártalmas, az irtás ideje alatt nincs szükség semmilyen óvintézkedésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!