2024. április 24. Szerda, György.
 
NGM-MÁV: az új törvény hatására csökkent a fémlopások számaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-26 08:48:01
Bevált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által tavaly kidolgozott szabályozás: csökkent a fémlopások száma, és átláthatóbb lett a fémkereskedelmi szektor – errõl az NGM és a MÁV közös közleményben tájékoztatta kedden az MTI-t.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a közszolgáltató társaságok adatai alapján fél év után látható, hogy jól mûködött az NGM által tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer – olvasható a közleményben.

A tavaly november óta hatályos törvény rendelkezései alapján szigorúbbak lettek az ellenõrzések, nõtt a bírságok összege, valamint javult a hatóságok közötti együttmûködés. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett – írták.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a NAV az új fémtörvény hatálybalépése óta június közepéig 2200 fémkereskedelmi ellenõrzést hajtott végre, és 673 esetben állapított meg jogsértést. A hivatal 207,3 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenõrzéseknél 116 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, és lefoglaltak 217 ezer kilogramm engedélyköteles anyagot.

A közlekedési társaságok is kedvezõ fordulatról számoltak be: a MÁV tájékoztatása szerint a kábellopások száma legalább harmadával csökkent. 2014 májusában csupán négy lopás történt a MÁV hálózatán.

A BKV a rendõrséggel együttmûködve több razziát hajtott végre. Ezeknek az akcióknak és az új törvénynek köszönhetõen a fémlopások száma jelentõsen visszaesett. 2014 elsõ félévében tizenöt alkalommal történt kábellopás a közlekedési társaság hálózatán, míg a korábbi években elõfordult, hogy havonta húsz ilyen eset volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!