2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mi lesz a hitelemmel? Újra csökkent az alapkamatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-26 11:17:29
A Monetáris Tanács mai ülésén 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ez hatással lesz a megtakarításainkra és a hitelünkre is. Meddig csökken a bankbetétek kamata? Megéri kiváltani a régi hitelemet?

A keddi 0,1 százalékpontos alapkamat-csökkentéssel a Monetáris Tanács 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A forint árfolyama az elmúlt hónapokhoz képest átlagos szinten várja a kamatdöntést, a várakozások szerinti lépés miatt kisebb kilengés lehet rövidtávon.

Mire számíthatunk a jövõben?

Az elemzõk szerint rövidtávon a forint stabilizálódására, erõsödésére számíthatunk, viszont a közép és hosszú távú elõrejelzések a 330 forintos euró árfolyamot (ez akár 280 forintos svájci franknak is megfelelhet) sem tartják kizártnak. A kamatcsökkentés viszont megállhat, vagy az üteme lelassulhat, ahogy erre a jegybankelnök korábban utalt, viszont errõl részleteket csak a késõbb kiadott indoklásból tudhatunk meg.

Mi fog történni megtakarításaimmal?

Lényeges, hogy a már meghatározott kamatszintek nem módosulnak, viszont minden olyan termék, ami változó kamatozású, várhatóan alacsonyabb hozamot fog adni. Elsõsorban a bankbetét és a rövid futamidejû állampapír az, aminek a kamata szoros összefüggésben áll az alapkamattal. Minél alacsonyabb az irányadó ráta, annál kisebb a bankbetét kamata, amit kézhez kapunk. Elviekben a Diszkontkincstárjegyek esetében is így kellene történnie, azonban a piac már elkezdte beárazni a jövõbeni kamatemelkedést, így azok hozama várhatóan nem csökken majd számottevõen. Ehhez hasonlóan a hosszú futamidejû, fix kamatozású kötvények hozama a kamatcsökkentés hatására növekednie kellene, azonban a hazai gazdaságpolitika befolyásolja a hozamemelkedést.

Van pozitív oldala is a kamatcsökkentésnek?

Ezzel a lépéssel a folyamatosan csökkenõ hitelkamatlábak is csökkennek, ezzel elõsegítve a hitelezést. Ezért lehet egyre jobb lakáshitel ajánlatokat találni a hitelintézetek kínálatában, és a vállalkozói hitelek is egyre kedvezõbbek (igaz, hogy jelenleg a Növekedési Hitelprogram dominál a szektorban), ami elõsegíti vállalkozás indítását, fejlesztését, a lakáshoz jutást. A legfontosabb azonban, hogy minél alacsonyabb az alapkamat, annál inkább megéri a devizahiteleket forinthitellel kiváltani. A korábban felvett forinthiteleket kiváltásán is érdemes elgondolkozni, mivel éves szinten akár 100 ezer forintot is spórolhatunk, a törlesztõrészletünket pedig akár 5 évre is fixálhatjuk.

A mindennapi életünkbe hogyan szól bele a kamatcsökkentés?

A devizahitelek kiváltása nem csak az olcsó forinthitel miatt lényeges. A kamatdöntés közvetett hatásaként jöhet az euróhoz és svájci frankhoz képest gyengülõ forint, és az emiatt növekvõ törlesztõrészletek. Ha a forintárfolyam gyengülésnek indul a vágás után, akkor az üzemanyagárak is meglódulhatnak. Ugyan az olaj árát rengeteg tényezõ határozza meg, de a tartósan magas euró árfolyam elõbb vagy utóbb beépül a magyar árakba. Az üzemanyag drágulása minden olyan termék árát drágábbá teszi, amit közúton szállítanak, de elsõsorban az import termékek (külföldrõl származó élelmiszer, ruhanemû stb.) ára lehet magasabb, mert az üzemanyag mellett az euró árfolyamemelkedése is kedvezõtlenül hat rá.

Meddig tart még az alapkamat csökkentése?

Az MNB az elõzõ kamatdöntés indoklásában utalt arra, hogy a kamatcsökkentés megállhat a közeljövõben. A jegybank legutóbbi indoklásában nem fogalmazott egyértelmûen, azonban Matolcsy György egy londoni konferencián elmondta, hogy óvatosan vághatnak még kamatot, de nem valószínû, hogy eléri a két százalékot az irányadó ráta. Az MNB az elõzõ kamatvágás utáni közleményében szintén arra tett utalást, hogy a kamatcsökkentési periódus folytatódhat, de annak üteme lassulhat a jövõben.


Elemzõk: tartósan fennmaradhatnak a laza monetáris kondíciók

A jegybanki alapkamat 2 és 2,3 százalék között érheti el a mélypontját, de utána is a laza monetáris kondíciók fenntartását célozzák majd a döntéshozók - vélekedtek a kamatdöntés után az MTI által megkérdezett elemzõk. Keddi ülésén újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács.

Pintér András, a Budapest Alapkezelõ portfoliómenedzsere azt mondta, tartotta az ütemet a jegybank, amikor a monetáris tanács újabb 10 bázisponttal 2,3 százalékra csökkentette az alapkamatot. Kiemelte: a döntés nem meglepetés, a jegybank az elmúlt hetekben jelezte, hogy a monetáris szempontból új helyzetben, a kockázati környezet függvényében, maradhat még tér az irányadó ráta vágására azt követõen is, hogy a kamatszint megközelítette az inflációs céllal összhangban lévõ szintet.

Megítélése szerint a jegybanki kommunikáció egyre inkább azt hangsúlyozza majd, hogy a kamatciklus aljának elérése után a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását célozzák meg a döntéshozók. Kiemelte: mindez persze nem jelenti azt, hogy az MNB nem fogja tovább csökkenteni az alapkamatot az elkövetkezõ hónapokban, ha a külsõ környezet függvényében úgy érzi, hogy vághat. A tartósan alacsony kamatszint várható kommunikációja inkább csak felkészítés a kamatciklus közelgõ aljára. Az MNB mint feltörekvõ piaci jegybank ezzel a lépéssel ismét a fejlett piaci jegybankok (Európai Központi Bank - EKB, Fed) gyakorlatához próbál közelíteni - vélekedett.

Rámutatott: a forint euróval szembeni árfolyama a legutóbbi kamatdöntéshez képest az elmúlt napok piaci feszültségei (ukrán és iraki konfliktus) ellenére sem változott érdemben, a hosszú kötvényhozamok a hónap közepén történelmi mélypontra süllyedtek, Magyarország CDS-e pedig szintén 2008 óta nem látott szinten tartózkodik. Az inflációs kilátásokról úgy vélte: az MNB júniusi inflációs jelentésében várhatóan lefelé módosítja prognózisát.

Horváth Ákos, az Equilor elemzõje úgy ítélte meg, az orosz-ukrán konfliktus vártnál kisebb veszteségei és az EKB monetáris politikájában a hónap elején bekövetkezett változás is támogatóan hatott a magyar eszközök, így a forint piacára is. Az országkockázati megítélés javulásában is tetten érhetõ ez a hangulatjavulás: a magyar 5 éves dollárban mért CDS-felár 167,10 ponton állomásozik az egy hónappal korábbi 194,0 bázisponthoz képest - írta a szakértõ. Véleménye szerint a piaci szereplõk egyre közelebb érzik a kamatvágási ciklus alját, amely 2 és 2,3 százalék között érheti el a mélypontját.

Az elemzõ kiemelte: a döntéssel párhuzamosan megjelenõ inflációs jelentés frissített prognózisai jelentõs hatással lesznek a forintpiaci mozgásokra és a kamatvágási ciklus alakulására. Az inflációs számok szempontjából lefelé mutató kockázatot jelent az, hogy az euróövezetben is alacsony inflációs mutatók dominálnak, viszont a késõbbiekben Európa egészében emelkedhet az inflációs ráta. Horváth Ákos hozzáfûzte, hogy kalkulációik szerint az idén az éves átlagos infláció mértéke 0,5 százalék körül alakulhat.

Pesuth Tamás, a Nézõpont Intézet vezetõ gazdasági elemzõje szerint a 10 bázispontos kamatvágást több tényezõ együttállása is indokolta, ezek közül a hazai inflációs- és a nemzetközi folyamatok a legmeghatározóbbak. Úgy vélte: a hamarosan megjelenõ inflációs jelentésben rögzített inflációs alapfolyamatok függvényében, jelentõsebb inflációs elmozdulás hiányában, "a monetáris kondíciók tartósan lazán tartása valószínû". A vezetõ elemzõ szerint a monetáris tanács keddi döntése megfelel a növekedést támogató "alapállásnak".

Pesuth Tamás kiemelte: az elõzõ év azonos idõszakához viszonyított negatív hazai inflációs adat a megelõzõ két hónapban az alapkamat csökkentése mellett szólt, és az EKB utóbbi monetáris enyhítési intézkedései is lehetõséget biztosítottak a kamatcsökkentésre. Az EKB legutóbbi intézkedéseit, illetve a magyar CDS-árak mérséklésében kifejezõdõ csökkenõ kockázatot is figyelembe véve a jegybanki alapkamat további csökkentése valószínûsíthetõ, a 2 százalékos alapkamatszint eléréséig, a jelenlegi 10 bázispontos ütemben - vélekedett Pesuth Tamás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!