2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Allergiaszövetség: meg kell akadályozni a kaukázusi medvetalp elszaporodásátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-27 09:33:14
Magyarországon jelenleg gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelent a kaukázusi medvetalp, fontos viszont megakadályozni, hogy elszaporodjon – mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke csütörtökön az MTI érdeklõdésére.

Nékám Kristóf emlékeztetett, hogy az országban idén egyetlen helyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak medvetalpat, és már azt a kétszáz négyzetméteres területet is mentesítették. Jelenleg tehát a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent ez a növény, de tudva, hogy már megjelent az országban, a szakemberek felkészülhetnek a megelõzõ feladatokra.

Meg kell akadályozni, hogy elszaporodjon ez a gyorsan terjedõ faj, amely – amellett, hogy veszélyes az emberre – õshonos növényeket szoríthatna ki – ismertette. A növényvédelmi szakma éberségén kívül arra is szükség van, hogy a kaukázusi medvetalp bekerüljön az orvosi köztudatba – tette hozzá a szövetség elnöke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyombiológiai mérnök szakértõje, Novák Róbert az MTI-nek kedden elmondta: a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp Magyarországon csak néhány helyen fordul elõ, de gyors szaporodásra képes. A kaukázusi medvetalp és a hozzá nagyon hasonló Sosnowsky-medvetalp azért veszélyes, mert nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat. Ezek a vegyületek már a növény megérintése esetén is sérülést okoznak, az adott területen erõsen fényérzékennyé válik a bõr. Ha az érintett bõrfelületet UV-sugárzás éri, a bõr kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztetõ hólyagok jelennek meg rajta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!