2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szakemberek a Balaton vízminõségérõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-27 10:35:48
Feltehetõen emberi ürülékbõl származó calici vírus okozta a Magyar Úszás Napja utáni, balatonfüredi megbetegedéseket - közölte az országos tisztifõorvos. A vizsgálat még tart, így azt egyelõre nem tudni, hogy egy beteg embertõl vagy valamilyen illegális szennyvízforrásból származott-e a kórokozó. A szakemberek szerint egy ilyen fertõzés nem jelenti azt, hogy az egész Balatonnal baj lenne, hiszen éppen a napokban kapta meg 26 balatoni strand és 5 kikötõ a kiváló vízminõséget és magas színvonalú szolgáltatásokat jelzõ Kék Hullám lobogó.

Több mint háromezren vettek részt a magyar úszás napja alkalmából rendezett sportfesztiválon szombaton Balatonfüreden. Késõbb sokan rosszul lettek, többen kórházba is kerültek.

A megbízott országos tisztifõorvos azt közölte, három páciensnél már bebizonyosodott a calici-fertõzés, ami a vízbe emberi ürülékkel kerülhetett. A szakember szerint az sem biztos, hogy mindegyik versenyzõ a Balaton vize miatt lett rosszul, de ha így is van, attól még az egész tó nem szennyezett.

„A mai víz már nem az a víz. A Balatonban felhígul, és a vírusok korlátos életképessége tekintetében a víz minõsége a továbbiakban is garantálható”- mondta Dr. Paller Judit.

A szakemberek szerint minden vizsgálat azt mutatja, hogy a Balaton vize kiváló.

Dr. Présing Mátyás, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos fõmunkatársa azt mondta: természetesen elõfordulhat, hogy idõnként és helyenként szennyezõ források belekerülnek. A Balaton azonban egy nagy tó, nagy felülettel, hosszú partvonallal, több mint 200 kilométerrel – tette hozzá.

A strandokat szigorú rendszer alapján vizsgálják, idén közel 30 helyre tûzhetik ki a jó vízminõséget garantáló Kékhullám Zászlót.

A vízminõség mellett a partszakasz, a zuhanyzók és a WC-k tisztaságát pontozzák, de fontos például az is, hogy mennyire biztonságos a strand a gyerekek szempontjából.

A pontrendszer 40-45 – technikai, lakossági, higiéniai, és egyéb – szempontokat vesz figyelembe – mondta Sárközi Árpád, a Balatoni Szövetség tagja.

A 26 minõsített strand között van Balatonfüred 2 városi üzemeltetésû fürdõhelye is.

„Hosszú évek óta végzünk fejlesztéseket mindkét balatonfüredi strandunkon, amibe beletartozott az épületek felújítása, a vizes blokkok, a szociális helyiségek rendbe tétele, a parkfenntartás megújítása” - fogalmazott Somogyi László, a PROBIO Zrt. igazgatója.

A Kékhullám zászlót a felmérések egyre többen tekintik garanciának, és tapasztalatok szerint sok külföldi a szállásfoglaláskor is figyelembe veszi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!