2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ma találkozik Bajnai Gordon a szlovák kormányfõvelForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-10 15:50:00
A párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget.

Csütörtök délután a Nógrád megyei Szécsényben tart munkatalálkozót Bajnai Gordon magyar, és Robert Fico szlovák miniszterelnök.

 

14.40: Megérkezett a magyar és a szlovák miniszterelnök is a szécsényi tárgyalásra
Robert Fico szlovák miniszerelnök csütörtök délután fél háromkor érkezett meg a szécsényi Forgách-kastély elé, majd tíz perces késéssel Bajnai Gordon miniszterelnök konvoja is begurult a kastély elé. A magyar és a szlovák kormányfõ egyórásra tervezett tárgyalása várhatóan délután 4 óráig tart, a sajtót ezután tájékoztatják. Bajnai Gordon korábban jelezte, hogy a szlovák államnyelv-törvény módosításáról mindenképpen tárgyalni akar szlovák kollégájával. A Nógrád megyei Szécsény bevezetõ útjain és a városban is jelentõs rendõri készültség van. A kastély környékén a Jobbik, a Munkáspárt, és a Fidelitas néhány tucat tüntetõje tiltakozott, atrocitás nem történt.

 

13.12: Fokozott rendõri készültség Szécsényben
Fokozott rendõri ellenõrzés van reggel óta Nógrád megye egész területén a magyar és a szlovák miniszterelnök szécsényi találkozója miatt. A rendõrök kocsikat állíthatnak meg, csomagokat vizsgálhatnak át, valamint lezárták Szécsény teljes belvárosát. A városban a negyedik óra után befejezõdött a tanítás.
Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: több helyen is lehet számítani igazoltatásra. Átvizsgálhatnak épületeket, autókat, csomagokat. A rendõrség átvizsgálhatja az emberek ruházatát, lefoglalhat olyan eszközöket, anyagokat, amelyeket veszélyesnek ítélnek. A megye egész területén forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra lehet számítani. Dankóné Nagy Éva délelõtt rendkívüli eseményrõl nem tudott beszámolni.

Szécsény belvárosát egyébként szinte hermetikusan lezárták, a rendõrség és a Köztársasági Õrezred nagy erõkkel biztosítja a miniszterelnöki találkozó környezetét. A védett területre az ott lakók is csak lakcímkártyával mehetnek be. Két óvodából is átköltöztették csütörtökre a gyerekeket, s Szécsényben az iskolai tanítás is befejezõdött a negyedik óra végén.
A találkozótól távolabb esõ Rákóczi-szoborhoz is kordont épített a rendõrség. A kordon túloldalán többen a nagy Magyarországot ábrázoló pólókban gyülekeznek. A szécsényi rendõrkapitányság tudomásul vette a Jobbik, valamint a Magyar Kommunista Munkáspárt bejelentését demonstrációra, viszont - a kért helyszín miatt megtagadta azt a Magyarok Világszövetsége Nógrád Megyei Szervezetétõl.

9,54 Bíznak a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó sikerében a magyarországi szlovákok

Bíznak a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó sikerében a magyarországi szlovákok, mert a jelenlegi helyzet, a két ország rossz viszonya a mindennapi életüket keseríti meg - mondta a Független Hírügynökségnek a Magyarországi Szlovákok Egyesületének elnöke.

Egyedné Baránek Ruzsenka elmondta szervezésükben most vasárnap öt településrõl indulnak erdei iskolai táborba, Breznóbánya környékére magyarországi szlovák gyerekek. Ám három iskolából már jelezték a szülõk, nem biztos, hogy elengedik a gyermeküket, mert féltik õket attól, hogy magyar állampolgárságuk miatt bajuk eshet Szlovákiában.

A Magyarországi Szlovákok Egyesülete harmadik éve szervez táborokat a szlovák kormány támogatásával Szlovákia területére. Az elsõ táborba 200-an jelentkeztek, most 50 ezer euro támogatásból 340 gyereknek biztosítanak szlovák nyelvi képzést és Szlovákia megismerését biztosító táborozási lehetõséget.

A szlovák-magyar kapcsolatok kérdését a jövõ évi kisebbségi önkormányzati választások szempontjából is fontosnak nevezte a Magyarországi Szlovákok Egyesületének elnöke. Tart ugyanis attól, hogy ha nem javul a viszony a két ország közt, akkor Magyarországon egyre kevesebben merik majd felvállalni szlovák nemzetiségüket.

Magyarországon 116 településen élnek szlovák anyanyelvûek, a létszámuk 110-120 ezerre tehetõ.
Bajnai Gordon korábban jelezte: a problémákról és az együttmûködésrõl is beszélni kell az egyeztetésen, így a nyelvtörvény ügye megkerülhetetlen, ahogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése is. A párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!