2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Európa szabaddá válását ünnepelték Sopronban három ország képviselõiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-29 19:22:09
A vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóját ünnepelték pénteken a szögesdrót átvágásának helyszínén Sopron közelében.

A megemlékezést azon a helyen tartották, ahol Horn Gyula magyar külügyminiszter és osztrák kollégája, Alois Mock negyed százada a határzár felszámolásának részeként közösen átvágta a szögesdrótot. A szimbolikus gesztust ma emlékkõ is megörökíti.

Az emlékkõnél pénteken Sebastian Kurz osztrák és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, valamint Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet.

Szijjártó Péter beszédében azt hangsúlyozta: az emberek kitartó szabadságharca Európa szívében a kommunista diktatúrák bukásához vezetett, és utat nyitott a kontinens újraegyesítéséhez. Ha a közép-európai emberek nem küzdöttek volna folyamatosan a kommunizmus ellen - mondta -, ma nem lenne egységes Európa. Bár ezeket az országokat a vasfüggöny elválasztotta a szabad világtól, mi mindig is szerves részei maradtunk Európának immáron több mint ezer éve - hangsúlyozta.

Sebastian Kurz arról szólt, hogy a fiatalabb generáció tagjai csak elképzelni tudják, milyen is volt az élet a vasfüggöny és a berlini fal lebontása elõtt, éppen ezért fontos emlékezni arra a történelmi eseményre, amely a szabadságot hozta el Európának és a szorosabb együttmûködés lehetõségét adta meg az országoknak.

Miroslav Lajcák szerint mindaz, ami huszonöt éve a magyar-osztrák határon történt, a szabadság és a demokrácia reményének üzenete volt, és már nem kellett sok idõnek eltelnie, hogy a berlini fal ledõljön és Európa újra egységessé válhasson. A szabadság az utazás szabadságát, a tanulás szabadságát és a kölcsönös elõnyökön alapuló gazdasági kapcsolatok szabadságát is jelenti - mondta.

A soproni megemlékezés végén a három ország külügyi vezetõi közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kiállnak az egységes Európa, az európai értékek és a szabadságjogok mellett.

Az ünnepség Sopronkõhida közelében, a páneurópai piknik emlékhelyén folytatódott. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere úgy fogalmazott: a határnyitás helyszíne, az 1989. augusztus 19-i események Európa újraegyesítésének szimbólumai.

A Fertõ tó mellett augusztus 19-én megrendezett páneurópai piknik alkalmából ideiglenesen megnyitott határon kilencszáz NDK-állampolgár menekült át Ausztriába.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!