2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Parlagfû – Július elsejétõl bírságol a hatóságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-29 20:04:25
Július elsejétõl bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfûvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira – jelentette be Szalkai Gábor, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) fõosztályvezetõ-helyettese pénteken Budapesten.

A földterületek tulajdonosai vagy használói 15 ezertõl 5 millió forintig terjedõ bírságra is számíthatnak, elsõsorban a terület nagyságától függõen. Az ellenõrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós, vagy annál fejlettebb állapotban van.

Parlagfüves területrõl bejelentést lehet tenni a Nébih online és mobiltelefonon is elérhetõ parlagfû-bejelentõ rendszerén keresztül.

A földhivatal szabálysértés esetén jegyzõkönyvet állít ki és elküldi a Nébihnek, amely kényszerkaszálást rendel el és egyúttal meghatározza a bírság összegét is – mondta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese.
Hangsúlyozta: amennyiben a tulajdonos a határozat kézhez vétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége õt fogja terhelni. A Nébih tapasztalatai alapján a tulajdonosok túlnyomó többsége nem várja meg a költségesebb hatósági intézkedést és lekaszálja az érintett területet – tette hozzá.
Az önként be nem fizetett bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be.
Tavaly összesen 5600 hektár külterületet mértek fel; a mulasztások miatt 3000 eljárás indult és 130 millió forint bírságot szabott ki a Nébih – mondta Jordán László.

Magyarországon – amely egyike Európa parlagfûvel leginkább fertõzött országának – a parlagfûszezon augusztus elejétõl szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfû magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!