2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hagyományõrzés és kenyérünnepForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-30 15:58:05
Harmadik alkalommal rendezték meg a helybeli, messze földön híres bárándi kenyérnek címzett ünnepet.

Hagyományõrzés és a település messze földön híres hagyományainak továbbadása – e két gondolat motiválta Koroknai Béla falusi vendéglátót, amikor néhány évvel ezelõtt kitalálta a kenyérünnepet Bárándon. A körítés természetesen szórakoztató, gasztronómiai élvezetekben gazdag, no meg értékes. Szombaton immár harmadik alkalommal rendezte meg a kenyérünnepet Báránd.

Az esemény jóval túlnõtt a településen, hiszen a környezõ falvakból, városokból is érkeztek vendégek, hogy részesei legyenek a színpadon zajló remek, leginkább népi ihletésû produkcióknak, megkóstolhassák a kiváló bárándi alapanyagokból készült kenyérlángost, barátkozzanak, találkozzanak ismerõsökkel, és persze ha kedvük tartja, fõzzenek.

Mintegy negyven baráti-, munkahelyi- vagy alkalmilag összeállt közösség fõzött a kellemes nyári idõben az iskola és a falumúzeum udvarán megtartott rendezvényen. Gasztrobloggerekbõl álló zsûri ugyan pontozta, értékelte a bográcsban készült ételeket, ám mint azt a megkérdezett résztvevõk elmondták, nekik teljesen mindegy hányadikok lesznek, a jó hangulat, az együttlét az igazi nyereménye a rendezvénynek.

A falumúzeumban a település régmúltját bemutató állandó kiállítás mellett erre az alkalomra két hétig megtekinthetõ idõszakos kiállítás is várta a vendégeket. Ezúttal a létavértesi Rozsnyai-gyûjtemény egy részét hozták el a rendezõk Bárándra. A nap folyamán múzeológus vezetésével csoportok indultak megismerni a kiállítások anyagait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!