2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Egyévesek a nemzeti dohányboltok, kevesebb fiatalkorú dohányzikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-01 10:59:50
Sikerült visszaszorítani a fiatalkorúak dohányzását Magyarországon a dohánytermék-kiskereskedelem egy éve mûködõ koncessziós rendszerével - állapította meg az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A zrt. az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy egy éve, 2013. július 1-jén indult el az új kiskereskedelmi rendszer.

Azóta dohányterméket csak azon nemzeti dohányboltokban lehet kapni, amelyek mûködtetõi ehhez koncessziós jogot nyertek állami pályázaton. Az új rendszerben ma már a lakosság 98 százalékának folyamatos az ellátása dohánytermékkel - tették hozzá.

A közlemény rámutat: az új értékesítési módszer elsõdleges célja a fiatalkorúak védelme volt. Míg korábban a fiatalkorúak 58 százaléka juthatott dohánytermékhez, a fogyasztóvédelmi hatóság adatai szerint mára ez az arány 12 százalékra csökkent, a szigorú és folyamatos ellenõrzéseknek is köszönhetõen.

Az a változás, hogy a dohányboltok naponta online adatokat küldenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, része a feketekereskedelem elleni küzdelemnek - jelezte közleményében az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A dohánygyárak bíznak a trafikrendszer stabilizálódásában

A dohányáruk drágulása, a trafikrendszer bevezetése nyomán jócskán átalakultak a dohányzási szokások: cigarettára a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányárura tizedével többet költöttek, mint a megelõzõ évben - írja a Világgazdaság.

A dohánygyárak azt remélik, hogy az év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem - írja keddi cikkében a Világgazdaság. Az elsõ nemzeti dohányboltok egy éve nyíltak, jelenleg 6005 trafik szerepel az adóhatóság listáján. A dohányáruk jelentõs drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelõzõ évben - írja az újság a KSH adataira hivatkozva. A lap szerint a büdzsé sem járt jól, a 2012-es 345 milliárd forintról 312 milliárdra mérséklõdött a dohánygyártmányok jövedéki adójából befolyt bevétel.

"A trafikrendszer még mindig átalakulóban van, hiszen alig egy hónapja kellett a benzinkutak és hipermarketek mellõl elköltözniük a boltoknak. Még mindig vannak kiosztásra váró koncessziók. Reméljük, év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem" - közölte a lappal a Dohányipari Befektetõk Magyarországi Szövetsége. A szövetség szerint a trafikok közötti minimális távolság bevezetése indokolt és szükségszerû elõírás. Úgy látják, hogy még mindenki tanulja a rendszert, de a szövetség tagjai mindent megtesznek, hogy segítsék a trafikosok munkáját. "Nagyon fontosnak és hasznosnak tartjuk a trafikosok továbbképzését. A feketepiac elleni harc mindannyiunk közös érdeke, hiszen mind a gyártók, mind a trafikosok bevételét csökkenti az illegális kereskedelem" - fogalmaztak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!