2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Magyarországon is terjed: a hatóságok rendszeresen ellenõrzikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-01 14:21:36
Szálloda, apartman helyett magánlakások is tömegével hozzáférhetõk már a szálláskeresõknek. Magyarországon is egyre inkább terjed az újfajta vendéglátás.

Nyugati országokhoz hasonlóan idehaza is egyre többen próbálják az e fajta szolgáltatás közvetítésére szakosodott Airbnb-n kiadni a lakásukat. A több nyelven is elérhetõ néhány éve Amerikában alapított website-on magánszemélyek hirdethetik meg kiadásra lakásukat, szobájukat, esetleg házukat, akár egy napra is. Jelenleg több mint ezer budapesti ingatlan közül lehet válogatni az internetes felületen.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének fõtitkára hangoztatta, az Airbnb startup cégként nagyon korszerû technológiát használ, nagyon jó üzleti modellt talál ki és meglévõ keresletre épít, vagyis okos választ ad a meglévõ igényekre.

Ennek a szolgáltatásnak a megjelenése persze a szállodák szempontjából nem örvendetes. Annak, aki szállodát nyit, nagyon komoly építési, tûzvédelmi, munkavédelmi, közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai követelményeknek kell megfelelnie, szüksége van mûködési engedélyre, és ezeket a hatóságok rendszeresen ellenõrzik. Ezenkívül komoly anyagi befektetés az épület, illetve a személyzet is, valamint többféle adót is fizetnek a hotelek.

Ezzel szemben egy lakás kiadásakor ilyen típusú rezsi nincs, tehát nem egyformák a versenyfeltételek a két szállástípus esetén. Az Airbnb-féle szolgáltatás egyre nagyobb konkurencia a szállodáknak – tette hozzá Kovács István.

Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense azt emelte ki, hogy ha valaki pénzért kiadja a lakását, vagyis üzletszerû tevékenységet folytat, akkor ahhoz mindenképpen adószámot kell kérni. Lehet ezt vállalkozásként is végezni és magánszemélyként, ahogy a többség teszi.

Ha valaki okosan elõre gondolkodik és betartja a szabályokat, akkor minimális költségekkel meg lehet úszni ezt a tevékenységet – fogalmazta meg. Tb-járulékot kell fizetni, emellett a személyi jövedelemadózásban átalányt lehet választani. Ez akkor lehetséges, ha az adott tevékenység nem haladja meg a 90 napot – így szobánként évente 32 ezer forintot kell fizetni. Hatmillió forintnál kisebb bevétel esetén áfaalanyi adómentesség kérhetõ, vagyis ekkor még az áfát sem kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás az átalányadó 20 százaléka – ha nem átalányadót választott a lakáskiadó, akkor a jövedelem 27 százaléka.

Puczkó László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Fõiskola (BKF) intézetvezetõje szerint az ilyenfajta lakáskiadás egyértelmû üzleti tevékenység, olyan, amely a fogyasztónak is elõnyös lehet más szállástípusokhoz képest. Olcsóbb lehet, mint egy szálloda, fõleg ha többen, három-négyen vesznek ki egy magáningatlant – tette hozzá turisztikai szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!