2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
KKM: fontos a felkészülés a külföldi nyaralás elõttForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-02 12:50:43
A külföldi nyaralás elõtti felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet a külügyi szóvivõ az MTI-nek hétfõn adott nyilatkozatában. Nagy Anna kiemelte: az utazás elõtt gondoskodni kell a megfelelõ úti okmányokról, utasbiztosításról, és tanácsos a magyar külképviseletek elérhetõségeirõl is tájékozódni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivõje kifejtette: a legfontosabb, hogy nem szabad elindulni útlevél, személyi igazolvány nélkül. Bár a schengeni térségben megszûnt a határellenõrzés, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség úti okmányokra, hiszen lehetnek olyan ellenõrzések az adott országban, ahol elkérhetik ezeket – magyarázta. Hozzátette: aki nem tudja bemutatni a személyi okmányait, komoly bírságra számíthat.

Megjegyezte: a jogosítvány, a diákigazolvány, a lakcímkártya vagy a születési anyakönyvi kivonat nem alkalmas erre a célra, csak az útlevél és a személyi igazolvány.

Nagy Anna közölte: vannak olyan országok, ahol nem elég, ha az utazás idején érvényesek az okmányok, hanem még azt követõen is egy ideig érvényesnek kell lenniük. Például a Törökországba készülõknek érdemes tudni, hogy még az utazást követõ hat hónapig érvényesnek kell lennie az útlevelüknek.

Minden évben gyakori probléma, hogy az útnak indulók elfelejtik ellenõrizni, mikor jár le az útlevelük, és csak késõn veszik észre, hogy már nem érvényes – emelte ki. Hozzáfûzte: komoly költségeket jelent, ha gyorsan kell pótolni a lejárt úti okmányt.

Mint mondta, a gyermekek esetében az is gyakran elõfordul, hogy késõn derül ki: nemcsak érvényes útlevelük, de semmilyen úti okmányuk nincs.

A külügyi szóvivõ arra is kitért, hogy ellenõrizni kell: szükség van-e vízumra az adott országban.

Kifejtette: sokan utaznak utasbiztosítás nélkül arra hivatkozva, hogy van európai egészségbiztosítási kártyájuk. Ez a kártya azonban nem mindenre nyújt fedezetet, ráadásul van olyan ország, ahol csak a költségek egy részét fedezi a kártya, vagy meg kell elõlegezni a költségeket, amelyeket csak utólag térítenek meg – magyarázta. Úgy vélte, egy baleset vagy betegség akár milliós nagyságrendû költségeket is jelenthet, ezért nem érdemes a biztosításon spórolni.

Nagy Anna az utazó gyermekekkel kapcsolatban azt mondta, hogy nekik is szükségük van útlevélre vagy személyi igazolványra, utóbbit már 14. életévük elõtt is, bármikor lehet kérni. Ha a gyermek egyedül vagy nem mindkét szülõjével utazik, a szülõknek hozzájáruló nyilatkozatot kell írniuk. Ehhez nem kell közjegyzõhöz menni, csak két tanú közremûködése szükséges – közölte. Hozzátette: vannak olyan országok, ahol speciális nyomtatványt kell kitölteni, ha gyermek utazik.

A külügyi szóvivõ hangsúlyozta: indulás elõtt fontos utánanézni az adott ország magyar külképviseleteinek, fel kell jegyezni az elérhetõségüket. Minden magyar külképviseletnek van ügyeleti telefonszáma, amelyen éjjel-nappal magyar nyelven kérhetõ segítség – mondta.

Utazás elõtt érdemes regisztrálni a konzuli szolgálat honlapján, ami szükség esetén megkönnyítheti a segítségnyújtást a külképviselet számára.

Nagy Anna végül arról is beszélt, hogy olyan országban, ahol nincs magyar külképviselet, bármely európai uniós tagállam külképviseletéhez fordulhatnak segítségért a magyar állampolgárok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!