2024. április 24. Szerda, György.
 
Indul a görögdinnyeszezon Magyarországon a hétvégénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-02 13:50:39
Indul a görögdinnyeszezon Magyarországon a hétvégén, a szántóföldi gyümölcs folyamatosan érik, néhány napon belül tömegesen jelenik meg a hazai gyümölcspiacon - tájékoztatta a Dinnyetermelõk Országos Szövetségének elnöke kedden az MTI-t .

Oravecz Tamás elmondta: az idei dinnyeszezon a kedvezõ tavasz miatt két héttel korábban indul. A hosszabb betakarítási idõszak következtében jók a terméskilátások, az elõzetes becslések szerint a hatezer hektár termõterületrõl összesen 220-230 ezer tonna dinnyét takaríthatnak be Magyarországon.

Az elnök ugyanakkor elmondta: a magyar termelõk azt jelezték a szövetségnek, hogy a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyepiac elsõ hetében tervezik akciózni az import görögdinnyét, a kilogrammonkénti fogyasztói árat 150-160 forintról 90-100 forintra csökkentik.

Oravecz Tamás rámutatott: a termelõk joggal félnek attól, hogy az import áru akciózása lehúzza a minõségi, friss magyar dinnye reális elõszezoni fogyasztói árát, és emiatt veszteséges évet zárnak a termelõk. Az akcióra készülõ áruházláncok felboríthatják az egyébként is sérülékeny magyar dinnyepiacot, ahol 2500 magyar termelõ biztosítja a kiváló árualapot - jelentette ki. Hozzátette: a szövetség jelezte a termelõk észrevételeit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának.

Mártonffy Béla, a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, a FruitVeb elnöke szakmailag indokolatlan nevezte az áruházláncok tervezett akcióját. A termelõk észrevétele jogos - jelentette ki az MTI megkeresésére. Az import görögdinnye fogyasztói árának csökkentése tönkreteszi a kiváló minõségû, friss szántóföldi gyümölcs magyarországi fogyasztói árát, veszélyezteti a dinnyepiaci szereplõk között az elmúlt években sikeresen kialakított együttmûködést - mutatott rá.

Hangsúlyozta: nem kerülhetnek ugyanabba a zsákutcába mint korábban, amikor az alacsony elõszezoni árak miatt drasztikusan csökkent a termelés, és sok termelõ felhagyott a dinnyetermeléssel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!