2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Vidéken többnyire zökkenõmentes volt az átállás az új mobilparkolásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-02 13:57:37
A törvényi kötelezettség szerint július 1-jével megvalósult és bevezették azt a rendszert, amely a közterületi mobilparkolást és az e-matrica vásárlást szolgálja ki országosan.

A rendszer keddi indulásával egy idõben a Androidos platformon elérhetõvé vált a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF Zrt.) mobilfizetési applikációja. Az iOS appalikáció néhány napon belül az Apple Store-ban elérhetõvé válik.

A törvényi kötelezettség szerint július 1-jével megvalósult és bevezették azt a rendszert, amely a közterületi mobilparkolást és az e-matrica vásárlást szolgálja ki országosan. A rendszer keddi indulásával egy idõben a Androidos platformon elérhetõvé vált a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF Zrt.) mobilfizetési applikációja. Az iOS appalikáció néhány napon belül az Apple Store-ban elérhetõvé válik.

Az országosan egységes mobilfizetési rendszerhez elsõ körben hat szolgáltató csatlakozott. A három országos mobilszolgáltató mellett (Telekom, Telenor, Vodafone) keddtõl az Evopay, az Mpark és a Barion mobilparkolási szolgáltatását lehet igénybe venni az ország valamennyi közterületi parkolási övezetében. A - Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együtt - 7 szolgáltató közötti különbségek a www.nemzetimobilfizetes.hu honlapon összehasonlító táblázatban találhatók meg, a szolgáltatások részletes ismertetésével.

Sopronban kedden koradélutánig nem érkezett panasz az új mobilparkolási rendszerre, az átállás zökkenõmentes volt - tájékoztatta az MTI-t a Sopron Holding Zrt. parkolási iroda vezetõje. Ez annak ellenére történt így, hogy a városban a hétfõi esõ miatt csak kedden reggel tudták elkezdeni az új információkat bemutató matricák felragasztását a parkolóórákra. De ezzel a munkával a tervek szerint még kedden végeznek. Márton László hozzátette: Sopronban viszonylag új a mobilfizetés módszere, két hónapja vezették be ennek lehetõségét.

Pécsen kissé nehézkesen indult, de már megfelelõen mûködik az új mobilparkolási rendszer - mondta Lóczi Szidónia, a városüzemeltetési Biokom Nonprofit Kft. pr-menedzsere. Beszámolt arról, hogy kedden reggel több autósnak csak többszöri próbálkozásra sikerült kifizetnie a parkolási díjat, azóta azonban a Biokomhoz nem érkeztek panaszok, a céget parkolási ügyben megkeresõk nagy része az új rendszerrel kapcsolatos tudnivalókra volt kíváncsi. Lóczi Szidónia megjegyezte: a mobilparkolást kínáló szolgáltatást a parkoló autósok mindössze 10 százaléka veszi igénybe Pécsen.

Szombathelyen kedden reggelre mind a 66 parkoló automatán kicserélték a matricát, ám ennek ellenére voltak akik a régi telefonszámmal indítottak parkolást, ezért pótdíjat kell fizetniük - mondta el az MTI érdeklõdésére Kurucz Zoltán, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. (SZOVA) parkolási csoportvezetõje.

Hozzátette: önkormányzati tulajdonú cégüknek nincs mérlegelési joga, így nem tudják a pótdíjat elengedni. Tájékoztatása szerint napközben az egyik mobilszolgáltatónál akadtak néhányan, akik nem tudtak parkolást indítani az új számról, de ez a probléma rövid idõ alatt megoldódott.

Kõszegen nem volt fennakadás, mind a 19 parkoló automatát idõre felmatricázták, eddig a díjfizetéssel vagy a mûködtetéssel kapcsolatban nem érkezett panasz a Kõszegi Városgondnoksághoz - mondta Vargáné Maitz Tünde, a városgondnokság munkatársa az MTI-nek.

Jól mûködik az új mobilparkolási rendszer Veszprémben, az új rendszerben való eligazodásban tájékoztató szórólapokkal segítik a parkolni szándékozókat az ellenõrök mondta a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Temesvári Balázs beszélt arról is: a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. munkatársai kedden délelõtt tesztelték a rendszert, és mindent rendben találtak, problémát azóta sem jeleztek az autósok.

Szekszárdon kedd délutánig nem volt fennakadás a mobilparkolás új rendszerében - mondta a Szekszárdi Vagyonkezelõ Zrt. parkolási csoportvezetõje. Kovács László hozzátette: a tolnai megyeszékhelyen lévõ 1400 parkolóhelynek átlagosan 80 százaléka foglalt. Eddig naponta 100-150 gépkocsi után fizettek mobiltelefonnal, kedd délutánig 80 jármû parkolási díját rendezték így. A csoportvezetõ megjegyezte: hétfõn a kft. kérte az EME Zrt.-t, hogy vegye le az automatákról a matricáit, a zrt. azonban visszautasította ezt.

Budapesten a Barion július elsején elindított mobilparkolási rendszeréhez az elsõ napon közel ezer felhasználó csatlakozott - közölte a cég az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a kényelmi díj a július elsejétõl indított, visszavonásig érvényes induló akcióban Barion fizetés esetén 0 forint, a tervek szerint utána 50 forint lesz. Egyéb díjat a parkolással kapcsolatban a Barion nem számol fel. A rendszer automatikus és ingyenes e-számlát küld annak, aki kéri.

A gödöllõi városüzemeltetési cég, a VÜSZI MTI-nek adott tájékoztatása szerint a Pest megyei városban nem volt fennakadás az új mobilparkolási rendszer keddi bevezetésekor, mivel a városban korábban már tájékoztató kampánnyal megismertették az autósokat az új rendszer kínálta lehetõségekkel.

Kecskeméten kedden mindössze néhány panasz érkezett az új mobilparkolási rendszerrel kapcsolatban a város parkolási szolgáltatásáért felelõs Piac- és Vásárigazgatósághoz közölte a szervezet igazgatója az MTI-vel.

Kun István elmondta: a reklamálók a reggeli órákban jelezték: sikertelenül próbáltak meg parkolódíjat fizetni az új mobilparkolási rendszeren keresztül. A vezetõ közölte: az észrevételeket követõen maga is megkísérelt elindítani egy ilyen tranzakciót ugyancsak eredménytelenül. Hangsúlyozta: jelenleg még nem tudják, hány embernek okozott gondot Kecskeméten mindez. Jelezte ugyanakkor, hogy aki mobiltelefonjával igazolni tudja, megpróbálkozott a tranzakcióval, azzal szemben méltányosan fognak eljárni.

Tatabányán zökkenõmentes volt az átállás az új parkolási rendszerre. Az informatikai eszközöket már hetekkel ezelõtt telepítették és tesztelték, a parkolóórák átmatricázását pedig kedden reggelre elvégezték. Az autósoktól nem érkezett rendellenességrõl szóló bejelentés - mondta az MTI-nek a polgármesteri hivatal városrendészeti irodájának vezetõje, Bányai Szilárd.

Zavartalanul mûködik az új mobiltelefonos parkolási rendszer Salgótarjánban - közölte az önkormányzati parkolóhelyeket üzemeltetõ társaság ügyvezetõje. Vendel Zsolt elmondta: a teljes belvárost és annak környezetét lefedõ parkoló-övezetekben július elsejére az összes jegykiadó automatákat átmatricázták, a rendszer kedd reggel nyolctól él, mûködését a munkatársaik is tesztelték.

Nyíregyházán mind a 69 automatán kicserélték a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltetõ és Vagyonkezelõ Nonprofit Kft. munkatársai a matricákat - mondta el Szabó Edina, a társaság szóvivõje. A rendszer július 1-jei indulása kapcsán a cég ügyfelei viszont jelezték, hogy az Mpark sms-rendszere nem indult el, esetenként pedig a mobilapplikációk letöltése is problémát jelentett. A társaság kimutatásai szerint a mobilparkolási rendszert az autósok 9 százaléka használja a parkolás során Nyíregyházán.

Debrecenben az elmúlt napokban, de még hétfõn is szórólapokon tájékoztatták az autósokat a mobilparkolás változásáról, ennek is köszönhetõen zökkenõmentes volt az átállás az új rendszerre - közölte a város parkolóit mûködtetõ DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóreferense.

Csohány Adrienn elmondta: az éjszaka folyamán 127 automatán helyezték el munkatársaik az új hívószámot tartalmazó matricákat. Az elindított új mobilparkolási tranzakciók Debrecenben pedig azt jelezték, hogy az autósok nagy többsége sikeresen alkalmazta az új rendszert - fûzte hozzá.

Egerben kedden kora reggel matricázták át mind a 42 parkoló automatát - mondta el az EVAT Zrt. vagyonkezelési divízióvezetõje. Korsós Lajosné hozzátette: reggel volt némi fennakadás az átállás során. A régi telefonszámok már, az újak pedig még nem éltek. Ez idõ alatt nem büntették meg az autósokat. A hiba 11 órára hárult el - közölte.

Szilvásváradon megszûnt a fizetõ parkolás - közölte Szaniszló László polgármester. Szavai szerint parkolási díjból tavaly mintegy 6-7 millió forint folyt be az önkormányzat számlájára, a korábbi években ennél jóval kevesebb.

Zökkenõmentes volt az átállás a mobilparkolásban Berettyóújfaluban. Hétfõn mûszakzárás után az összes táblát beszedték, átmatricázták és visszaállították eredeti állapotukba - tájékoztatta az MTI-t Krisztik Csaba, a parkolást üzemeltetõ önkormányzati cég, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezetõje. Kedden nyolc órától a parkolási zónákban az új Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által biztosított mobilparkolási tájékoztató táblák láthatók a bihari városban - mondta el az ügyvezetõ.

Miskolcon minden nagyobb probléma nélkül indult el az új parkolási rendszer mûködtetése - mondta Perecsenyi Attila, a Régió Park Miskolc Kft. ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek. A parkolási automatákon szereplõ matricákat még nem minden esetben cserélték le, ám ezt a feladatot a korábbi szolgáltatónak el kell végeznie. Az ügyvezetõ igazgató tapasztalata szerint július elsején is volt olyan ügyfél, aki a régi, 810-es számmal kezdõdõen indította el a parkolását, ezen eseteket, fõként ha bírságot is kapott az ügyfél, mindenképp megvizsgálják - tette hozzá.

Székesfehérváron három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhetõ lesz a mobilegyenleg terhére történõ, sms- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás, azonban a három mobilszolgáltató közös behívószáma 810-rõl 763-ra változik. Így egységessé vált a mobilparkolási rendszer Székesfehérváron is. Márkus Tibor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. Parkolási Csoportjának vezetõje elmondta, hogy felkészültek a változásra, a parkolási rendszer zökkenõmentes átállítására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!