2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Mától kizárólag elektronikus az anyakönyvezésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-02 15:06:41
A KEKKH tavaly novemberben közölte az MTI-vel, hogy a hivatal mintegy 900 millió forintos uniós és állami forrásból megvalósuló informatikai fejlesztése eredményeként a jelenleg négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyv helyett csak egy lesz

Július 1-jén lép hatályba az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséhez szükséges kormányrendelet. Az anyakönyvezéshez szükséges képesítési feltételekrõl szóló kormányrendelet célja az anyakönyvezéshez szükséges képesítési feltételek egyértelmû meghatározása és az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást mûködtetõ központi nyilvántartó szerv kijelölése, ezáltal az elektronikus anyakönyvezés jogi feltételeinek biztosítása.

A jogszabály az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást mûködtetõ központi nyilvántartó szervnek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) jelöli ki, ezért kiegészíti a hivatal létrehozásáról, feladatairól és hatáskörérõl szóló kormányrendeletet.

A rendelet pontosítja a közszolgálati tisztviselõk képesítési elõírásairól szóló kormányrendelettel meghatározott, az anyakönyvezési feladatok ellátásához szükséges végzettségi és képzettségi feltételeket, pótolja a fõvárosi és megyei kormányhivatalok anyakönyvi igazgatási feladatokat ellátó kormánytisztviselõire vonatkozó speciális képesítési feltételeket, és megállapítja a jegyzõre és a polgármesterre vonatkozó képesítési feltételt.

A KEKKH tavaly novemberben közölte az MTI-vel, hogy a hivatal mintegy 900 millió forintos uniós és állami forrásból megvalósuló informatikai fejlesztése eredményeként a jelenleg négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyv helyett csak egy lesz, amely az országban bármelyik anyakönyvvezetõnél elérhetõvé válik.

Akkor azt írták, az adattakarékosság és a célszerûség is indokolja, hogy 2014 júliusától az adatok nyilvántartása nem papíralapon, anyakönyvi események alapján történik majd, hanem elektronikusan és személyhez kötötten. A papíralapú anyakönyvek digitalizálása folyamatos, például házasságkötéskor digitálisan rögzítik a házasulók papíralapú születési anyakönyvét is - írta a KEKKH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!