2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Így trükköznek a fagyival és a jégkrémmelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-03 14:51:45
Érdemes odafigyelnie annak, aki jó minõségû fagylaltot vagy jégkrémet akar vásárolni, ellenkezõ esetben sok minden megtévesztheti. Baj lehet például a csokoládé- és a levegõtartalommal is: elõzõbõl gyakran túl kevés, utóbbiból túl sok kerül a hideg édességbe.

A csokoládésnak nevezett jégkrémekbe legtöbbször sovány kakaóport tesznek, így nem igazán szolgál rá a nevére, ezért szigorúbb szabályozásra lenne szükség ebben a kérdésben – véli Dömölki Lívia élelmiszer-szakértõ. Péter Anna, a Táfelspicc nevû gasztroblog vezetõje elmondta, jégkrémtesztjük során azt tapasztalták, a bolti úgynevezett csokoládé-jégkrémekben 2-6 százalékos kakaópor-tartalom van, míg egy házilag készített termékben 30 százalék csokoládé. A blogíró szerint a szóban forgó bolti csokijégkrémek minõsége már nem is drámai, mint inkább nevetséges. Ez az a különbség, aminek láttán az ember már nem is kezd el mérlegelni, hanem azt mondja, hogy köszönöm szépen, nem kérem –tette hozzá.

Zoltai Anna azt mondta, ha csokoládé jelzõvel illetnek egy jégkrémet, akkor nem szabad hozzá csokoládéaromát, illetve barna színû élelmiszer-színezéket használni. A Nébih-osztályvezetõ hozzátette, jelenleg érdekes helyzet van, mert a fenti megnevezéshez pillanatnyilag elegendõ, ha a gyártó kakaót tesz a termékbe, de már zajlik a szabályozás megváltoztatása.Péter Anna szerint a teszt során a legsokkolóbb az volt, hogy a vaníliajégkrémek jó részében egyáltalán nincs vanília. Abba, amelyikbe kerül ebbõl a nagyon drága fûszerbõl, általában csökkent értékû darált vaníliát tesznek. Zoltai Anna a kérdés kapcsán azt mondta, két jégkrém, a vanília és a puncs esetében nem kell feltüntetni, ha aromát használtak az ízesítéshez.

Ugyancsak negatív tapasztalat volt a teszt során, hogy a jégkrémgyártók annyi levegõt kevernek a termékeikbe, amennyit csak tudnak, és nem annyit, amennyi a megfelelõ állaghoz, habosításhoz feltétlenül kell. A vásárlónak ezért a jégkrémek súlyát, és nem a térfogatát kell néznie, ha jól akar járni. Igaz, ez néha nehézségbe ütközhet – erre utal, hogy a Táfelspicc vizsgálata során találtak olyan terméket, amelyen a súly nem volt feltüntetve. Péter Anna hangoztatta, hogy a tesztjükön minden beszerzett jégkrémet lemértek, és nagyon gyenge minõségû termékeknél igen magas, akár 2000 forintos kilónkénti árak jöttek ki. Ennyi pénz egy kiló semmiért, aminek semmi tápértéke nincs, nagyon sok – állapította meg. Zoltai Anna elmondta, jogszabály írja elõ, hogy a jégkrémeken fel kell tüntetni a súlyt, épp a termékek összehasonlíthatóságáért.

A Nébih osztályvezetõje arról is beszélt, hogy fagylalt árusítása során nagyon fontos a kimérõkanál öblítése ivóvíz minõségû folyó vízben. Hangoztatta, veszélyes az a gyakorlat, hogy a fagylaltosok a kanalat a pulton elhelyezett szivacshoz vagy rongyhoz ütögetve víztelenítik. Ezzel ugyanis szennyezhetik a fagylaltot, mint ahogy akkor is, ha az eladó, aki a pénzt is megfogja, csupasz kézzel ér a tölcsérhez. Ehelyett jobb, ha szalvétával teszi ezt – hangzott el a Kossuth Rádió mûsorában. A fagylaltok a cukrászdák helyben készült termékei, míg a jégkrémek elõregyártottak. A hideg édességeknek hét csoportját különítik el, van például tej- , tejes, gyümölcs- és gyümölcsös, valamint vizes jégkrém is.

Dömölki Lívia szerint a tejjégkrém a legfinomabb, mert ahhoz csak tejet lehet felhasználni, növényi zsírt vagy egyéb fehérjeforrást nem. Ez a típus azonban nagy ritkaság a magyarországi boltokban – tette hozzá. A tejes jégrém a tej mellett más fehérje- vagy zsírforrást is tartalmaz. A gyümölcsös jégkrémben a nevét adó ízesítõ mellett lehet tej vagy más hozzávaló is, a gyümölcsjégkrémben azonban egyáltalán nincs ez a fajta állati eredetû fehérje. Ezt azért is fontos tudni, mert sokan érzékenyek a tejre. A vizes jégkrémeket pedig leginkább aromával ízesítik – tette hozzá.

2013 elsõ felében egy-egy magyar háztartás átlagban 2,4 kilogramm jégkrémet fogyasztott el, 20 dekagrammal kevesebbet, mint egy évvel korábban, azaz szûkült a piac.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!