2024. április 24. Szerda, György.
 
Erzsébet-program – Idén a 400 ezredik pályázó táborozhat a kezdeményezésnek köszönhetõenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-04 13:20:24
Az Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb kezdeményezés, amely az állam szociális érzékenységérõl tanúskodik – mondta a kormányszóvivõ csütörtökön Zánkán. Kurucz Éva közlése szerint az idén a 400 ezredik pályázó élhet a program kínálta lehetõségekkel.

A harmadik évébe lépett Erzsébet-program két alappillére a szociális üdültetés és a gyermektáboroztatás – emelte ki a kormányszóvivõ a program eredményeirõl és terveirõl szóló sajtótájékoztatón. A program széles társadalmi rétegeknek kínál kikapcsolódási lehetõséget, például fogyatékkal élõknek, nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak – tette hozzá. Kurucz Éva közlése szerint 2010 óta az étkezési utalványokból befolyt összeg kizárólag szociális célokra fordítható, ez képezi az Erzsébet-program pénzügyi alapját. Ennek keretében az elmúlt két évben több százezer ember, köztük több mint 180 ezer gyermek táborozhatott.

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az Erzsébet-utalványt több mint 2 millió felhasználó veszi igénybe országszerte, több mint 50 ezer elfogadóhelyen, az ebbõl befolyt összeg jelenti az Erzsébet-táborok anyagi forrását.

A pályázati elbírálásról szólva kiemelte, hogy az automatikus, nem rangsorolják a jelentkezõket, kizárólag a rendelkezésre álló pályázati keretösszeg szab határt. Hozzátette: a pályázás módja egyszerû, a benyújtáshoz elegendõ egyetlen dokumentum, nyugdíjasok esetében például a nyugdíjszelvény.

Az Országgyûlés tavaly hét ingatlant adott vagyonkezelésbe az alapítványnak, így jött létre a tábor infrastruktúrája, a múlt évben megkezdõdött az ingatlanok felújítása is. Zánkán négy házat sikerült felújítani – emelte ki a kuratóriumi elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül az elsõ határon túli tábor is megkezdi mûködését Székelyföldön, ahol 150 gyermeket fogadhatnak.

Guller Zoltán kiemelte, hogy a tábor életében az önkéntesség fontos szerepet játszik, önzetlenül szerepet vállaló sportolók, mûvészek teszik tartalmassá a gyermekek táborban töltött napjait.

A részvevõk átlagosan napi 200 forint körüli összeggel járulnak hozzá a költségekhez, több mint 90 százalékuk hátrányos helyzetû – tette hozzá Guller Zoltán.

Komáromi Tibor, az Erzsébet-tábor egyik szakmai vezetõje, világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózó kiemelte: három év alatt mintegy ezer gyermek vett részt a birkózó táborokban, az idén 350 gyermek választotta ezt a sportágat a zánkai táborban.

Szólt arról is, hogy a tavaly indult Talentum Program – amelynek lényege a kiemelkedõen tehetséges gyerekek felkarolása – az idén is folytatódik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!