2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Tejpiaci egyeztetés – Demonstrációt szerveznek a termelõk több településenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-04 17:59:47
Tüntetést rendez a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs Bizottsága több településen is július 8-án – közölte a bizottság pénteken az MTI-vel.

A demonstráció keretében jövõ kedden Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezõgazdasági munkagépekkel – tájékoztatta az MTI-t Hegedûs Imre, a bizottság vezetõje, a TSZSZT egyik alapító tagjának, a Bicske Mezõgazdasági Termelõ és Szolgáltató Zrt.-nek a vezérigazgatója.

Elmondta: a termelõk a tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a részesítsék elõnyben a magyar tejtermékeket az importtal szemben. Emellett figyelmeztetni akarnak egyes, aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedõket arra, hogy preferálják a magyar tejtermékeket.

Hangsúlyozta: a bizottság elvárja azt is, hogy a kormány puszta erkölcsi támogatás helyett szigorúbb piacszabályozó intézkedésekkel vessen gátat az import aránytalanul nagy mennyiségû forgalmazásának.

A bizottság pénteki közleménye szerint soha nem látott mennyiségben áramlik Magyarországra az import tej és tejtermék, elsõsorban ultrapasztõrözött tej és félkemény sajtok formájában. A terméktanács információi szerint ezért a magyar feldolgozóknál az elmúlt hónapokban nagy mennyiségû eladatlan árukészlet halmozódott fel, így kénytelenek a nyerstej felvásárlási árát csökkenteni.

A testület számításai szerint a tej kilogrammonként 10 forintos árcsökkenése éves viszonylatban 14 milliárd forint kárt okoz a magyar tejtermelõknek, és ugyanennyit a feldolgozóiparnak.

A mintegy 350 tejtermelõt képviselõ TSZSZT elnökségének tejtermelõ tagjaiból alakult Demonstrációs bizottság közleményében jelezte: amennyiben a kereskedelmi láncok továbbra is elõnyben részesítik a gyanúsan olcsó külföldi tejtermékek forgalmazását, számítani lehet a demonstráció “idõbeni, térbeni és hangulati” kiszélesítésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!