2024. április 23. Kedd, Béla.
 
3 súlyos betegség a haspuffadás mögöttForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-11 17:13:17
Gyakran tapasztalsz teltségérzetet? A háttérben akár komoly egészségügyi problémák is meghúzódhatnak.

Sokan, ha hasi puffadást tapasztalnak, egyszerûen bevesznek egy pirulát. Ezzel a módszerrel talán maga a tünet megszüntethetõ, ám a megoldás még igen távol van. Ha ugyanis komolyabb betegség okozza a kellemetlenséget, annak felismerése és kezelése elengedhetetlen.

 

Laktózérzékenység

A laktóz a tejtermékekben megtalálható cukorfajta, melynek lebontása és feldolgozása a vékonybélben megy végbe - a laktáz enzim segítségével. A bélbolyhok csak a már bontott állapotban lévõ vegyületet képesek felvenni, ha tehát az enzim nem végzi megfelelõen a munkáját, a tejcukor nem szívódhat fel. Ilyenkor a bélben élõ baktériumok erjesztik meg, ami hasi görcsökhöz, valamint puffadáshoz vezet. Mivel a vékonybélben bontatlan cukormolekulák maradnak - melyek vizet kötnek meg -, a széklet hígabbá válik.

Jellemzõ tünetek

* Fogyás.

* Puffadás.

* Hányinger.

* Hasmenés.



Kezelési lehetõség

A betegség pontos diagnózisához gyomor-bél rendszeri vizsgálat szükséges. Amennyiben megállapították a laktózérzékenységet, kerüld a tejtermékek fogyasztását. Mivel ezzel fontos kalciumforrástól esel el, a nélkülözhetetlen ásványi anyagot más ételekbõl kell felvenned. Fogyassz sok babot, brokkolit, kelt - ezek mindegyike gazdag kalciumban.

 


Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma - IBS - a vastagbél mûködészavaraira visszavezethetõ tünetegyüttes. Nem egyenlõ a vastagbélgyulladással, és nem is fejlõdik ki belõle vastagbéldaganat. Hazánkban a lakosság körülbelül 15%-át érinti, tehát másfél millió ember szenved tartósan vagy idõszakosan ettõl a betegségtõl. Az IBS elsõsorban puffadással és hasi fájdalommal jár.

A szakemberek hosszú évekig úgy gondolták, hogy a probléma hátterében egyszerûen a bél mozgászavara áll. Ma azonban már tudják, hogy a bélfal fokozott érzékenysége, a központi idegrendszer mûködészavara, a pszichés terhek és a fokozott stressz egyaránt hozzájárul az IBS kialakulásához.

További tünetek

* Hasi fájdalom.

* Rossz közérzet.

* Gáztermelõdés.

* Székelési zavar - hasmenés és székrekedés váltakozva.



Mit tehetsz ellene?

Sajnos jelenleg nincs olyan gyógyszer, mellyel a betegség hatékonyan kezelhetõ lenne. Ha szeretnéd mérsékelni a tüneteket, figyelj oda a rendszeres étkezésre, kerüld a nehéz, zsíros ételeket.

Elõfordulhat, hogy bizonyos alkoholos italok is felelõsek a kellemetlen tünetek jelentkezéséért. Figyeld meg, hogy sör- vagy borfogyasztást követõen fokozódnak-e a panaszaid. Ha igen, értelemszerûen tanácsos elkerülnöd ezeket az italokat. Ami pedig talán a legfontosabb, próbáld a téged ért stresszt minimálisra csökkenteni, illetve sajátíts el valamilyen hatékony stresszoldó technikát - például meditálj, jógázz.



Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy olyan enzimeket termel, melyek szerepet játszanak a fehérjék, zsírok, valamint a szénhidrátok lebontásában. Emésztõenzimjei egy vezetéken át jutnak a patkóbélbe - a vékonybél legelsõ szakaszába -, hogy itt fejthessék ki hatásukat. Ha ez a szerv károsodik, az enzimek nem jutnak tovább, hanem helyben fejtik ki hatásukat, károsítva ezzel a hasnyálmirigy szövetét. A gyulladást okozhatja epekõbetegség, túlzásba vitt alkoholfogyasztás, illetve anyagcserezavar.

Gyanús jelek



* Puffadás.

* Hányinger.

* Hasi fájdalom.



Kezelési lehetõségek

A betegségnek heveny és idült formája is ismert. Az elõbbi olyan erõs görcsrohammal jár, hogy kórházi kezelést igényel, melynek során - akár hetekig - infúziós táplálásra van szükség. Az idült forma esetén alkoholtilalom és zsírszegény diéta jelenthet megoldást. Ezenkívül csökkentened kell a fûszeres ételek fogyasztását, a rostbevitelt, és fontos, hogy a táplálékot kisebb adagokban vedd magadhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!