2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mennyivel csökkenti a termékenységet a mobiltelefon?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-06 13:04:55
Egy új tanulmány szerint befolyásolja a spermiumok minõségét a nadrágzsebben hordott mobiltelefon.

A brit Exeter Egyetem kutatóinak metaanalízise szerint a férfiak termékenységét számottevõen befolyásolja a mobiltelefonok rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzása.  A kutatás az Environment International címû szaklapban jelent meg.

A vizsgálat 10, meddõségi klinikák által készített, kis mintaszámú kutatás eredményét összegezte, ily módon közel 1500 spermiummintát vizsgáltak. A mintákban vizsgálták a hímivarsejtek motilitását (mozgási tulajdonságait), életképességét, és a spermiumok számát.

A kontrollcsoportban a jól mozgó spermiumok aránya 50-85 százalék volt, azoknál viszont, akik naphosszat ki voltak téve mobiltelefonjuk sugárzásának, ez az arány átlagosan 8 százalékkal alacsonyabb volt. Hasonló eredményre jutottak a spermiumok életképességével kapcsolatban is, míg a spermaszám esetében nem volt ennyire egyértelmû az összefüggés.

Az összefüggés elsõsorban azon férfiak számára lehet érdekes, akik a meddõség határán mozognak (a jól mozgó hímivarsejteik aránya 50 százalék alatt van).

Egy ugyancsak közelmúltban megjelent tanulmány szerint a spermiumok minõségét a stressz szintén befolyásolja. A kutatás szerint a stressz fokozhatja a mellékvesék által termelt glükokortikoidok termelését, ami viszont mérsékli a tesztoszteronszintet és a hímivarsejt-termelést, ily módon csökkentve a termékenységet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!