2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az oktató elárulta, mennyibe kerül most reálisan egy jogsiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 13:31:59
150 ezer forintból csak ideális esetben lehet kihozni a B kategóriás jogosítványt - hangzott el a Kossuth Rádióban. A jogosítványszerzést érintõ tavalyi változtatások hatásáról és a jármûvezetõ-oktatók panaszairól is szó volt a Napközbenben.

Nem hozott változást az autóvezetõ-oktatásban az a tavaly nyáron bevezetett újítás, mely szerint a jogosítvány megszerzéséhez nem elég a harminc alkalom, a tanulónak mellette 580 kilométeres keretet is teljesíteni kell – mondta Németh György, a Jármûvezetõ-szakoktatók és Képzõszervek Országos Egyesületének elnöke.

A szakmai szervezet vezetõje a Napközben adásában nonszensznek nevezte, hogy bármilyen futásteljesítményt elõírjanak egy 50 perces tanórához, miközben a gyakorlati képzés a forgalomban zajlik.

Németh György azt is hangsúlyozta, azzal az állásponttal – amely a változtatás egyik indoka volt –, hogy a gyakorlati képzés során „guruljanak az autók”, vagyis ne csak papíron, hanem a valóságban is folyjon az oktatás, teljes mértékben egyet lehet érteni. Azonban, mint mondta, nem hiszi, hogy az elmúlt negyven-ötven évben ne arról szólt volna a gyakorlati oktatás, hogy a kocsi a tanulóval együtt a forgalomban vegyen részt. Nem az történik, hogy rutinpályán, zárt körülmények között zajlik a képzés – tette hozzá.

A mûsorban a vezetõi engedélyek áráról is szó volt, amely kapcsán Stiberné Solymossy Ibolya, aki harminc éve oktató, azt mondta, 150 ezer forintból csak ideális esetben lehet kihozni a B kategóriás jogosítványt, a szokásos költség ennél magasabb.

Németh György egyesületi elnök arról is beszélt, hogy a szakmai szervezet szerint elképesztõ mennyiségû és értelmetlen adminisztrációs kötelezettség nehezíti az oktatók munkáját, illetve csökkenti a képzésre fordítható idõt. Tíz éve hét-nyolc adatot tartalmazott egy vezetési karton, ma ennek körülbelül a nyolcszorosát.

Fontos lenne rendezni a szakoktatók státuszát is, ami a mai napig megoldatlan – tette hozzá. Németh György szerint mielõtt valaki azt gondolja, hogy az oktató valamilyen alvállalkozói formában dolgozhat, érdemes tisztázni, hogy képzési engedélye csak a képzõszervnek van, az oktatónak nincs.  Az oktatóhoz tehát normális, korrekt jogviszonyt kellene rendelni, illetve megfelelõ munkabért, amely tartalmazza a járulékokat is. Ennek a módszernek sok autós is hasznát veheti

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!