2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Debrecen bõvíti az együttmûködést KínávalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 14:22:01
A megyeszékhely a gazdaság területén is bõvíti együttmûködését a következõ években Kínával - közölte a város vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelõs alpolgármestere.

Papp László a városházán megbeszélést folytatott a Fidesz meghívására Magyarországon tartózkodó kínai delegációval. Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy Kína Belsõ-Mongólia tartományával kialakított együttmûködés keretében 2013-ban kínai nyelvû osztály indítottak az egyik debreceni középiskolában, ahol jelenleg 30 diák kínai oktatók közremûködésével tanulja a kínai nyelvet.

Zsu Li, a Kínai Kommunista Párt nemzetközi osztályának Közép- és Kelet-Európáért felelõs, miniszterhelyettesi rangú helyettes vezetõje megerõsítette: a kínai államfõ által bejelentett új gazdasági koncepció, a Selyemút Gazdasági Övezet kialakításában számítanak Magyarországra, amely fontos állomása volt egykor a régi selyemútnak.

Elsõsorban a mezõgazdaság és élelmiszeripar, a technológiai iparágak és a turizmus fejlesztésében látnak lehetõséget az együttmûködés bõvítésére - hangzott el a tájékoztatón.

Zsi Lu a gazdasági együttmûködésben fontos feladatként jelölte meg az autópálya, a vasúti és a kikötõi összekapcsolódás megteremtését. Megjegyezte: a közép-európai országok és a Független Államok Közössége (FÁK-országok) között nincs közvetlen összeköttetés, ami nem felel meg a gazdasági globalizáció feltételeinek.

Az MTI felvetésére, miszerint a kapcsolatépítésben nagyobb szerepet kaphatna a debreceni nemzetközi repülõtér, Zsi Lu fontosnak nevezte a kapcsolatok megerõsítését, de úgy vélte, a közvetlen légi járatok indítását nehezíti, hogy Debrecen lakossága kicsi, és szükség lenne vízumkönnyítésre is.
Mindemellett átfogóan vizsgálják ezt a kérdést - tette hozzá.

Papp László az MTI érdeklõdésére bejelentette: a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési idõszakban felújítják és 600 méterrel meghosszabbítják a debreceni repülõtér kifutópályáját, ezzel alkalmassá válik a legnagyobb szállítógépek fogadására is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!