2024. április 24. Szerda, György.
 
Három csapás: a kormány kivár és figyeli az ítélkezéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-09 14:00:05
Címkék: Bihari hírek, jog
Az igazságügyi tárca egyelõre azt figyeli, a három csapás halmazati rendelkezésének alkotmánybírósági megsemmisítése után miként érvényesül a kormány büntetõjogi szándéka, az erõszakos bûncselekmények visszaszorítása - jelentette ki Répássy Róbert, aki elképzelhetõnek nevezte, ha veszélybe kerül a büntetõjogi cél, új, alkotmányos megoldással állhatnak elõ. Az államtitkár a közrádióban azt mondta: az eddig lezárt ügyeket ismét elõveszik, a büntetési tételek csökkenhetnek, de nem jelentõsen, és az érintettek nem kerülnek szabadlábra.

A három csapás szabályt, miszerint az ember elleni harmadik erõszakos bûncselekményre a legsúlyosabb büntetés is kiszabható, kétféleképp alkalmazta eddig a büntetõ törvénykönyv. Az egyik, amikor visszaesõ bûnözõrõl van szó, a másik, amikor elõször kerül több erõszakos bûncselekmény miatt bíróság elé egy elkövetõ. Utóbbit semmisítette meg az Alkotmánybíróság – jelentette ki Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Mindezzel az volt a gond, hogy nem tudhatja az elkövetõ, hogyan bírálják el az õ bûncselekményeit, hiszen a bíróságon és a büntetõ hatóságokon múlik, hogy külön vagy egy eljárásban teszik ezt. Márpedig mindez kiszámíthatatlanságot okoz – magyarázta az államtitkár.

Jelenleg az a feladatunk, hogy - tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság határozatát - figyelemmel kísérjük az ítélkezési gyakorlatot, vajon a kormány eredeti büntetõjogi szándéka – az erõszakos cselekmények visszaszorítása – mennyiben érvényesül. Ha veszélybe kerül a büntetõjogi cél, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy egy alkotmányos megoldást találjunk a helyzetre – tette hozzá.

Arra a kérdésre, milyen következményei lesznek az eddig lezárt ügyekre a mostani alkotmánybírósági döntésnek, azt válaszolta: új ítéletet hoznak ezekben az ügyekben, de vélhetõen nem csökkentik jelentõsen az érintettek büntetési tételét és nem helyezik õket szabadlábra. Az életfogytig tartó büntetést azonban minden bizonnyal elkerülik – szögezte le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!