2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Tízezer csatlakozóra számít a Soha ne igyál, ha vezetsz! kampányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-09 14:49:34
Nyolcadszor rendezik meg Magyarországon a Soha ne igyál, ha vezetsz! kampányt.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, ami azt jelenti, hogy a gépjármûvezetõ szervezetében egyáltalán nem lehet alkohol sem a vezetés megkezdésekor, sem aközben. A kormányrendelet szerint, ha a szonda megfújása után 0,10 ezrelék értéket mutat a készülék, a helyszíni bírság 30 ezer forintnál kezdõdik, illetve hat büntetõpont jár érte. 0,10 és 0,15 ezrelék közötti értékig ugyanez a büntetés, 0,16-0,25 ezrelék között pedig a gépjármûvezetõt vagy vérvételre küldik, vagy a rendõrkapitányságokon hitelesített mûszerrel mérik meg a véralkoholszintjét. Ebben az esetben akár 100 ezer forint is lehet a bírság, és 8 büntetõpont jár érte. 0,26 ezrelék fölött már bûncselekmény a minõsítés.

Pausz Ferenc közlekedés szakértõ a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: minden uniós ország küzd az ittas vezetés problémájával, és mindenütt mérik a statisztikákban az ittasan okozott balesetek számarányát. Magyarországon 4-5 évvel ezelõtt 12 százalék fölött volt, ami az unión belül magas értéknek számít. Jelenleg az ittasan okozott balesetek aránya tíz százalék körüli. Azt azonban nem lehet mérni, hogy hányan ülhetnek ittasan jármûbe - tette hozzá a közlekedési szakértõ. Pausz Ferenc hozzáfûzte: a szabályszegõk között a bódító hatású szerek hatása alatti vezetés inkább a fiatalabb korosztályra jellemzõbb, a középkorú és az idõsebb generáció pedig inkább alkoholfogyasztás után ül jármûbe.

Különösen veszélyes idõszak a szombat és vasárnap éjszaka, hajnal, a legtöbb diszkóbaleset ezeken a napokon történik. Néhány évvel ezelõtt ezek visszaszorítására is szerveztek kampányt, mondta Pausz Ferenc.

A közlekedési szakértõ hangoztatta: kis mennyiségû alkohol elfogyasztása után a mozgásunkat, a beszédünket képesek vagyunk kontrollálni, a látótér beszûkülését azonban észre sem vesszük, így fennáll annak a veszélye, hogy nem észlelünk olyasmit, ami balesetet okozhat.

Edvi Szabolcs, a Soha ne igyál, ha vezetsz! elnevezésû globális kampány magyarországi szervezõje a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: céljuk, hogy évrõl évre csökkenjen azok száma, akik nem veszik komolyan, hogy alkoholfogyasztás után autót vezetni veszélyforrás, amelynek súlyos következményei lehetnek.

Edvi Szabolcs hozzátette: a kampány második hete tart, és idén legalább tízezer felnõtt csatlakozását várják – személyesen, bevásárlóközpontokban, közösségi oldalakon. Az évrõl évre megrendezett kampánnyal az újabb és újabb generációkat szeretnék elérni üzenetükkel, felhívva a figyelmet a felelõsségteljes alkoholfogyasztásra és gépjármûvezetés kockázataira.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!