2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nyárias idõ uralkodottForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-09 16:30:30
Alapjában véve kedvezett az idõ a gabonafélék, a repce és a gyümölcsök érésének.

Második nyári hónapunk fokozatosan emelkedõ, de többnyire még kellemes hõmérsékletekkel indult. Az elsõ hét folyamán több ízben is elõfordult csapadék, mely ezúttal nagyobb területeket is érintett.
Hiányzik a víz

A június utolsó napján érkezett, területi átlagban is jelentõs csapadékot okozó hidegfrontot követõen mérsékleten meleg, az átlagosnak megfelelõ nyári idõjárás uralkodott térségünkben. Elsejétõl harmadikáig még többfelé fordult elõ csapadék, illetve ötödikén alakultak ki kisebb záporok Kelet-Magyarországon. A heti csapadékösszeg általában 5-25 mm között alakult, melynek zöme még a hónapforduló napján érkezett hidegfront visszamaradt csapadékzónájából származott.

A nagyobb mennyiségek ekkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére voltak jellemzõk. Számottevõ, 5 mm-t elérõ csapadékot emellett harmadikán mértünk, ezen a napon viszont Hajdú-Biharban hullott több, néhol 10 mm körüli összegek is elõfordultak. A talajok vízmérlege a héten pozitív volt, a nagy mennyiségû csapadéknak és a visszafogott felmelegedésnek köszönhetõen. A felsõ 1m-es rétegben viszont még ezzel együtt is 100-130 mm-re tehetõ a vízhiány mértéke, s továbbra is Észak-Tiszántúl tekinthetõ az ország legszárazabb területének az idei vegetációs idõszakban.

(Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!