2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Így szerezz olcsóbb repülõjegyetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-12 12:48:15
Hogy találhatsz igazán olcsó repülõjegyet a nyári utazáshoz? Hol bukkanhatsz igazán kedvezõ árakra? Mik azok az apró trükkök, amelyekkel gyorsan és egyszerûen foglalhatsz? Hogy lehet kijátszani a légitársaságok gyorsan változó árait?

Az utóbbi években több változtatásra is kötelezték az uniós hatóságok a légitársaságokat az utasok érdekében: ezek leginkább azt a célt szolgálják, hogy meglepetések nélkül foglalhassuk le repjegyünket.

Az online vásárlás új szabályozása szerint már nem lehet rejtett költség egy jegyvásárlás során, illetve nem találkozhatunk azzal a bevett gyakorlattal, amivel egy-két fapados társaság régebben élt: a foglalás során már alapból bepipált négyzettel "jeleztük" igényüket például az utasbiztosítás iránt. Ha nem voltunk résen, és a továbblépésre kattintottunk, máris igényeltünk valamilyen extra szolgáltatást.

Íme néhány tipp, ami megkönnyítheti a lehetõ legolcsóbb ajánlat megtalálását.

1. Iratkozz fel hírlevelekre, esetleg létrehozhatsz csak erre a célra egy külön email-címet. Így nem árasztják el a rendes postaládádat az egyébként levélszemétnek titulált ajánlatok. Minél több, fapados jegyeket kínáló portál levelére iratkozol fel, annál többféle akcióról értesülhetsz. Emellett nem árt a fapados járatok hírlevelére is jelentkezni, õk is küldhetnek akciós ajánlatokat, kuponokat. Néhány honlapon, például a kayak.com-on árfigyelõre is regisztrálhatunk. Beállítjuk a kívánt úti célt, és automatikusan e-mailt kapunk, ha egy bizonyos összeg alá kúszik az ár.

2. Állíts be szomszédos napokat! Bár banális trükknek tûnik, mégis olykor akár fele áron utazhatunk, ha egy-két napos csúszással váltjuk meg jegyünket. Ehhez a legjobb, ha csak azután jelezzük fõnökünk felé, mikor akarunk napra pontosan szabadságra menni (nyilván nagyságrendileg jó, ha elõre közöljük, nehogy valami fontos legyen azon a héten), amikor már megvan a jegy.

3. Utazási iroda? Felejtsd el! Már egy évtizede nem kérdés, hogy csak a neten éri meg repülõjegyet foglalni. Ha nincs konkrét úti célunk, de minél olcsóbban nyaralnánk egyet, úgy is kereshetünk. Több oldalon (liligo.com vagy drungli.com) be lehet állítani úgy a keresési feltételeket, hogy a legolcsóbb európai célországot keresse meg nekünk egy hónapos intervallumban például.

4. Ha repülõjegyet szeretnél venni, de még csak informálódnál, használj inkognitó ablakot! Firefoxban ez a jobb felsõ sarokban a vízszintes csíkocskás ikonra kattintva elérhetõ, ott a legördülõ menüsorból kell kiválasztani azt, hogy Új privát ablak. Chrome böngészõben egy ehhez hasonló ikonra kell kattintani szintén a jobb felsõ sarokban, ott Új inkognitóablak néven fut. Sok keresõ megjegyzi a keresési feltételeidet, és amikor késõbb újra megnéznéd az ajánlatokat, úgy értékeli, te valóban meg szeretnéd venni azt a jegyet, és hajlandó vagy többet is kifizetni érte. Emellett persze ahogy közeledik az indulási idõpont, egy-két maradékjegyet leszámítva, amik olcsón kelnek el, az árak összességében emelkednek. Plusz, ha be vagy jelentkezve a Gmail-fiókodba, amikor a repülõjegyeket keresed, a rendszer szintén megjegyzi az adatokat, és a Google Adwords elhalmoz reklámokkal a témában. Így ha mégsem utazol, még sokáig az kell nézned csábító ajánlatokat a kinézett úti célról.

5. Fapados jegy esetén olvasd el az utastájékoztatót és a szerzõdési feltételeket, sokszor ott részletezik a társaságok a további költségeket, és ezek mennyiségi feltételeit. Azaz itt értesülhetünk róla, hogy adott esetben extra összeget kell fizetnünk a kézipoggyászunk mérete miatt, és arról is, nem mindegy mikor fizetjük ezt ki, ugyanis a helyszínen sokkal drágább. Ugyanígy a csomagtérbe feladott táska utáni fizetésrõl is tájékozódhatunk. Fontos lehet tudnunk, hogy ezekrõl a költségekrõl sok esetben csak akkor értesülünk, ha az adott légitársaság honlapján böngésszük végig a tájékoztatókat.

6. Nézzük meg, hová érkezik a repülõgépünk. Nem mindegy ugyanis, milyen messze van a fapados járatokat fogadó reptér a városközponttól. Súlyos tízezrekkel gyarapodhat útiköltségünk, ha ki kell fizetnünk az akár 1-2 órás utat a belvárosig. Gyors kalkulációval megtudhatjuk, mivel a legolcsóbb bejutni a célvárosba, reptéri kisbusszal, a társaság transzferjáratával, esetleg városi tömegközlekedéssel. A lényeg, hogy ezt is kalkuláljuk bele, amikor választunk.

+1. Ugyan azt gondoljuk, a legolcsóbb a fapados járat, néha meglepõen akciós jegyeket lehet találni a nagy társaságoknál is. Arról nem is beszélve, hogy a nyári akcióknak köszönhetõen akár a buszos vagy vonatos utazás is kifizetõdõ lehet. Vannak olyan ajánlatok, amikbe rögtön tömegközlekedési bérletek is beletartoznak, csomagban vásárolhatunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!