2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Mérséklõdik ez a kellemetlen jelenség a BalatonnálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 12:50:16
Összetett okokra vezethetõ vissza a balatoni halállományban tapasztalt tömeges pusztulás, mértéke folyamatosan csökken, a halmintákban kimutatott kórokozók emberre nem veszélyesek, a Balaton ökológiai állapota, vízminõsége egyaránt kiváló - közölte egy szocialista képviselõ írásbeli kérésére a földmûvelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor - a parlament honlapján elérhetõ válaszában - kifejtette, a tömeges halpusztulás okának összetettségét bizonyítja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának laboratóriumai több, önmagában elhullást nem eredményezõ kórokozó és parazita jelenlétét is kimutatták, mely fertõzések az állatok immunstátusának általános leromlására engednek következtetni. Az ellenálló képesség csökkenéséhez vezethetett, hogy a szaporodási idõszakban az ívás nagy energiaigényû folyamatnak minõsül; emellett az elhullásban a környezeti, idõjárási tényezõk is szerepet játszottak - írta a miniszter.

Fazekas Sándor válaszában hangsúlyozza: a Nébih közlése alapján, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete hidrobotanikai osztályvezetõje kijelentése szerint is kiváló a Balaton ökológiai állapota és vízminõsége. Az Országos Tiszti Fõorvosi Hivatal álláspontja alapján is megerõsíthetõ, hogy a kimutatott kórokozók egyike sem betegít meg embert, kizárólag halakra veszélyes.

Közölte, a tetemek összegyûjtésérõl és elszállításáról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik. A kapott információk alapján az elhullás mértéke folyamatosan csökken, friss tetemeket már nem találtak. A tárcavezetõ kitért arra is: a magyar úszás napját követõ megbetegedéseket valószínûsíthetõen humán calicivírus okozta, mely kizárólag embereket fertõz meg. E vírus állatok által közvetített terjedése kizárt, vagyis az Emberi Erõforrások Minisztériuma szerint a tömeges megbetegedés és a halpusztulás között nincs kapcsolat - közölte Fazekas Sándor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!