2024. április 24. Szerda, György.
 
Változás jön: több mint százezer munkavállalót érintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 14:08:54
Minimális rezsióradíjat határoz meg a kormány a vagyonõri szakmában. A belügyminisztérium évente ad majd meg egy legalacsonyabb árat, és ez alatt közbeszerzésben nem vállalhatnak majd munkát a cégek. Azt várják, hogy a döntés hatására a vagyonvédelemben megszûnik, de legalábbis csökken a feketefoglalkoztatás.

A kiképzett, egyenruhás vagyonõrök óradíja jelenleg 800 forinttól indul. Sok feketén mûködõ cég azonban ennél kevesebbért vállal munkát, és nyeri meg a közbeszerzési pályázatokat. Ebbõl munkabért és a közterheket sem lehet kifizetni - állítják a legálisan mûködõ cégek vezetõi.

Éppen ezért a biztonsági cégeknél is bevezetik a rezsióradíjat. A kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve döntött errõl. Eszerint a biztonsági õröknek minimum díja lesz, aminél kevesebbért nem dolgozhatnak. Az óradíj mértékét évente a belügyminiszter határozza majd meg, idén várhatóan 1500-1800 forint között lesz, ez a munkabér mellett a közterheket is tartalmazza majd.

Ezzel gyakorlatilag százezer ember életminõségét, munkakörülményeit tudjuk javítani, és ami talán ettõl is egy kicsit lényegesebb, hogy ez a több ezer vállalkozás, aki foglalkoztatja õket, az át tud kerülni a szürke zónából, a fekete zónából a fehér foglalkoztatásba - nyilatkozta a Híradónak Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

A kormányrendelet a napokban készült el, akár már õsszel életbe is léphet. A minimális rezsióradíj bevezetésétõl a Belügyminisztérium azt várja, hogy az ágazatban nõ a bejelentett, adófizetõ dolgozók száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!